Παρασκευή 3 Απριλίου 2020

Ανακοίνωση του Συλλόγου Διδασκόντων 10ου Δ. Σ. Ελευσίνας προς τους γονείς - 3/4/2020

Aγαπητοί γονείς,

μέσα από το κείμενο που ακολουθεί, επιθυμούμε να σας παράσχουμε, όσο το δυνατόν, πληρέστερη ενημέρωση για τις καινούργιες και πρωτόγνωρες συνθήκες τις οποίες διέρχεται η εκπαίδευση και ειδικότερα το σχολείο μας.


Όπως όλοι γνωρίζετε, λόγω της πανδημίας, η σχολική εκπαιδευτική καθημερινότητα διεκόπη βίαια και η επικοινωνία με τους μαθητές μας, πλέον, εξαρτάται απόλυτα από την τεχνολογία και τις διαθέσιμες εφαρμογές.


Αυτή, η νέα πραγματικότητα, που όλοι είμαστε αναγκασμένοι να αντιμετωπίσουμε, διαμορφώνει ένα πεδίο πολύ δύσκολο και εντελώς καινούργιο, και για μας τους εκπαιδευτικούς.


Από την πρώτη στιγμή της αναστολής λειτουργίας των εκπαιδευτικών μονάδων, εμείς οι εκπαιδευτικοί, υλοποιούμε την ανατροφοδοτική διαδικασία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης με κάθε πρόσφορο μέσο και με τη μέθοδο που επιλέγουμε ως καταλληλότερη. Αφιερώνοντας απεριόριστο αριθμό ωρών προσωπικής εργασίας, παρά τα πολλά προβλήματα, όπως η έλλειψη ψηφιακών υποδομών, υλικών αλλά και το επιβαρυμένο και «αδύναμο» σχολικό δίκτυο, καταφέρνουμε μέσω e-mail, με χρήση του ιστολογίου (blog) του σχολείου, όπου αναρτούμε εκπαιδευτικό υλικό, με σύγχρονη επικοινωνία με την τάξη μας μέσω ποικίλων πλατφορμών, που προτείνει το Υπουργείο Παιδείας καθώς και με πολλούς ακόμη τρόπους, με βάση την άποψη που έχουμε διαμορφώσει για τη λειτουργία της τάξης μας από την καθημερινή επαφή με τους μαθητές μας λαμβάνοντας υπόψη και τις τεχνικές δυνατότητες που έχουν ή δεν έχουν.

Θα θέλαμε, όμως, απ' την αρχή να ξεκαθαρίσουμε, πως, η εξ αποστάσεως εκπαίδευση των μαθητών αποτελεί μια επικουρική - υποστηρικτική εκπαιδευτική διαδικασία. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται, επιστημονικά, να υποκαταστήσει την ουσιαστική και καίρια εκπαιδευτική διαδικασία της σχολικής τάξης και ζωή.

Η χρήση των ψηφιακών εργαλείων εδώ, θα βοηθήσει στην επανάληψη όσων έχουν διδαχθεί τα παιδιά και στην ψυχολογική ενδυνάμωσή τους με δημιουργικό τρόπο. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συνεχιστεί η ύλη των μαθημάτων των τάξεων.

Τα ψηφιακά εργαλεία δεν έχουν αυτόν τον στόχο και φυσικά, δεν θα μπορούσαν να τον έχουν κυρίως για τρεις λόγους:


1. Ο ρόλος τους είναι να εμπλουτίσουν την εκπαιδευτική διαδικασία και να δώσουν στα παιδιά κι άλλες διεξόδους εξερεύνησης και αναζήτησης της γνώσης.


2. Η πρόσβαση σε αυτά δεν είναι καθολική. (Πολλοί από τους εμπλεκόμενους δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο)


3. Σε επίπεδο εξοπλισμού, άρα και δυνατοτήτων, το τοπίο των εμπλεκόμενων είναι τόσο ανομοιογενές, που καθιστά αδύνατη κάθε υποχρέωση συμμετοχής από οποιαδήποτε πλευρά ζητηθεί.


Έτσι λοιπόν, με δεδομένο ότι η τωρινή επικοινωνία μας βασίζεται αποκλειστικά στα ψηφιακά εργαλεία, σημειώνουμε τα εξής:

Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας έχουμε επιλέξει μία ή/και περισσότερες μεθόδους όπως,


1. Επικοινωνία και συνεργασία με τους μαθητές τους μέσω e–mail.

2. Χρήση του ιστολογίου της σχολικής μονάδας όπου αναρτούμε εκπαιδευτικό υλικό.
3. Τις πλατφόρμες που προτείνει το Υπουργείο Παιδείας. e-class, e-me
4. Σύγχρονη επικοινωνία με την τάξη με όποιον πρόσφορο τρόπο.( μέσω skype, zoom, webex κ.λ.π)
(Όσον αφορά στις πλατφόρμες, επειδή παρουσιάζονται πολλές καθυστερήσεις λόγω υπερφόρτωσης του δικτύου, η χρήση τους δεν μπορεί να είναι σε καθημερινή βάση).

- Όσοι από εσάς δεν έχετε τη δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο ή εξοπλισμό, επικοινωνήστε με τον δάσκαλο ή τη δασκάλα της τάξης του παιδιού σας.


- Τέλος, όσοι από τους γονείς έχετε τη δυνατότητα και δεν έχετε ακόμη εγγράψει το παιδί σας στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, σας προτρέπουμε να το κάνετε, ώστε, η νέα, αυτή μορφή επικοινωνίας να λειτουργήσει με, όσο το δυνατόν, περισσότερα παιδιά, γίνεται.

(Πληροφορίες σχετικά μπορείτε να βρείτε στο blog)
 
Όταν ανοίξουν τα σχολειά και μόνο τότε, σε συνθήκες καθολικής ασφάλειας και φροντίδας για όλα τα παιδιά, μπορούμε να δούμε τις όποιες παρεμβάσεις απαιτούνται την έκταση των οποίων δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή. Σήμερα, όποια επικοινωνία και αν αναπτύξουμε ως εκπαιδευτικοί, θα είναι ένας δίαυλος διατήρησης μιας στοιχειώδους δημιουργικής επαφής των παιδιών με τη διαδικασία της μάθησης.



Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας σε αυτές τις δύσκολες ώρες για τη κοινωνία θα στηρίξουμε τους μαθητές μας και τις οικογένειες τους. Με εσάς και όλους τους εργαζόμενους θα αναδείξουμε δίκτυα αλληλεγγύης και θα βρούμε νέους τρόπους έκφρασης και δράσης για να έχουμε το στόμα και τα μάτια μας ανοιχτά και τα χέρια μας απλωμένα όσο διαρκεί αυτή η κατάσταση.
Ενώνουμε τη φωνή μας με τους υγειονομικούς και με όλους τους εργαζόμενους που μάχονται στη πρώτη γραμμή και στηρίζουμε τα αιτήματα τους.

Με όλους αυτούς και για όλους αυτούς θα μείνουμε όρθιοι ώστε, με δύναμη και αισιοδοξία, να επιστρέψουμε στα σχολειά και στη συλλογική μάχη για τη ζωή και την αξιοπρέπεια.


Ο Σύλλογος Διδασκόντων του 10ου Δημοτικού Σχολείου Ελευσίνας

-------------------------------------------------------------- 

Ενημερωτικό υλικό σχετικά με την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο:

-Ενημέρωση για Εκπαίδευση εξ αποστάσεως

-Ενημέρωση για Ασφαλή εξ αποστάσεως εργασία

-Συμβουλές χρήσης του διαδικτύου

-Συμβουλές για γονείς





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου