Μπορεί το σχολείο μας να έκλεισε για να προφυλάξουμε το σώμα μας από τον ιό, το ταξίδι στη γνώση, όμως, συνεχίζεται εξ αποστάσεως ... Για να κρατήσουμε το μυαλό μας υγιές και την ψυχή μας χαρούμενη!
Στους παρακάτω συνδέσμους μπορείτε να ενημερωθείτε σχετικά με ότι χρειάζεται για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και τη χρήση της πλατφόρμας του Υπουργείου Webex Meetings
Τα συνεργαζόμενα σχολεία του προγράμματος Erasmus+ Let's Go Cultural γιόρτασαν τη συνεργασία τους διοργανώνοντας εκδηλώσεις στο πλαίσιο των Erasmus Days στα σχολεία τους. Κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών είχαν την ευκαιρία να επισημάνουν τη σημασία της διαφύλαξης της απτής και άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της ανάπτυξης της διαπολιτισμικής κατανόησης και αποδοχής. Όλα τα σχολεία - εταίροι προσάρμοσαν τις δραστηριότητες στους περιορισμούς και τα μέτρα που επέβαλαν οι χώρες τους κατά της εξάπλωσης της νόσου COVID-19.
Στο Αυστριακό σχολείο, μεταξύ των άλλων, χόρεψαν και συρτάκι ...
Στο Ισπανικό σχολείο ...
Στο σχολείο μας έγιναν δραστηριότητες, πολλές από τις οποίες είχαν παρουσιαστεί από τους δασκάλους στο ισπανικό σχολείο κατά την πρώτη διακρατική συνάντηση. Άλλες ήταν δραστηριότητες που σχεδιάστηκαν να πραγματοποιηθούν στο βρετανικό σχολείο κατά τη διάρκεια της 2ης διακρατικής συνάντησης, στην οποία οι Έλληνες εταίροι δεν μπορούσαν να συμμετάσχουν λόγω των περιορισμών COVID-19 που επέβαλε η χώρα τους.
Εδώ μπορείτε να δείτε και υλικό από την επίσκεψη των Ισπανών και Αυστριακών δασκάλων στην Αγγλία.
Στο παρακάτω slide show μπορείτε να δείτε την προετοιμασία μας για το ταξίδι στην Αγγλία, το οποίο, ως γνωστόν, δεν πραγματοποιήθηκε τελικά λόγω των μέτρων.
Με ένα συγκινητικό δρώμενο, σήμερα, γιορτάσαμε την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στο σχολείο μας.
Μοιραστήκαμε την ιστορία της μικρής Σαντάκο Σασάκι, που υπήρξε θύμα της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα το 1945 και αποσπάσματα από το ημερολόγιο του ακαδημαϊκού Άγγελου Βλάχου από το έπος του 1940.
Τα παιδιά της ΣΤ τάξης διάβασαν τα κείμενα και στη συνέχεια συνόδευσαν με τα όργανα τα τραγούδια "Οι γερανοί" σε μετάφραση του Γιάννη Ρίτσου και "Το Ακορντεόν" των Μάνου Λοϊζου και Λευτέρη Παπαδόπουλου.
Τα παιδιά της Ε τάξης σχημάτισαν με γράμματα το μήνυμα που είναι γραμμένο κάτω απ' το άγαλμα της μικρής Σαντάκο στο Πάρκο Ειρήνης στη Χιροσίμα ενώ τα παιδιά της Δ τάξης σχημάτισαν με τα σώματά τους το σύμβολο της ειρήνης.
“Αυτή είναι η φωνή μας, αυτή είναι η προσευχή μας. Ειρήνη στον κόσμο”.
Διαβάστε παρακάτω σχετικά για την ιστορία της μικρής Σαντάκο Σασάκι και ακούστε στο βίντεο που ακολουθεί τον Άγγελο Βλάχο να διαβάζει ένα απόσπασμα από το ημερολόγιό που ταυτόχρονα αποτελεί και το δικό του μήνυμα για την επέτειο του 1940.
Σήμερα ήταν μια ξεχωριστή ημέρα για όλους μας!
Η Σαντάκο Σασάκι, (7 Ιανουαρίου 1943 – 25 Οκτωβρίου 1955) ήταν ένα παιδί από την Ιαπωνία, σύμβολο των αθώων θυμάτων πολέμου.
Η Σαντάκο ήταν δύο ετών όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες έριξαν την ατομική βόμβα στην Χιροσίμα. Η Σαντάκο και η οικογένειά της δεν ήταν ανάμεσα στους ανθρώπους που σκοτώθηκαν εκείνη την στιγμή. Τον Ιανουάριο του 1955, η Σαντάκο διαγνώστηκε με λευχαιμία και μπήκε στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με έναν ιαπωνικό μύθο, όποιος διπλώσει 1000 γερανούς οριγκάμι, θα του πραγματοποιηθεί μια ευχή. Η Σαντάκο άρχισε να φτιάχνει γερανούς οριγκάμι, ενώ παράλληλα αλληλογραφούσε με τους φίλους της. Κατάφερε να φτιάξει 644 γερανούς πριν αποδυναμωθεί εξαιτίας του καρκίνου. Οι φίλοι της έφτιαξαν τους υπόλοιπους γερανούς. Έγραψαν επίσης τα γράμματα της Σαντάκο σε βιβλίο, για να μάθει όλος ο κόσμος την ευχή της για παγκόσμια ειρήνη.
Χιλιάδες άνθρωποι από όλη την Ιαπωνία πλήρωσαν για το άγαλμα της Σαντάκο, που δείχνει ένα κορίτσι να κρατά έναν χρυσό γερανό. Το άγαλμα παρουσιάστηκε το 1958 στη Χιροσίμα και βρίσκεται στο Πάρκο Ειρήνης της Χιροσίμα. Κάθε χρόνο, παιδιά από όλο τον κόσμο στέλνουν χάρτινους γερανούς στην βάση του αγάλματος, που γράφει πάνω “Αυτή είναι η φωνή μας, αυτή είναι η προσευχή μας. Ειρήνη στον κόσμο”.
Όταν ο Ρώσος ποιητής Dagestani Rasul Gamzatov επισκέφτηκε τη Χιροσίμα και έμαθε την ιστορία της μικρής Σαντάκο, έγραψε το ποίημα Zhuravli. Η δημοσίευση του ποιήματος στο περιοδικό Novy Mir τράβηξε την προσοχή του διάσημου ηθοποιού και τραγουδιστή Mark Bernes που αναθεώρησε τους στίχους και ζήτησε από τον Yan Frenkel να συνθέσει τη μουσική. Όταν ο Frenkel έπαιξε για πρώτη φορά το νέο του τραγούδι, ο Bernes (ο οποίος τότε υπέφερε από καρκίνο του πνεύμονα) έκλαψε επειδή ένιωθε ότι αυτό το τραγούδι αφορούσε τη δική του μοίρα:
“Υπάρχει ένα μικρό κενό στο κοπάδι των γερανών. Ίσως είναι για μένα. Μια μέρα θα το ενώσω και από τους ουρανούς θα καλέσω όλους εσάς που είχα αφήσει στη γη.”
Το τραγούδι ηχογραφήθηκε για πρώτη φορά στις 9 Ιουλίου 1969. Ο Bernes πέθανε στις 16 Αυγούστου 1969, περίπου πέντε εβδομάδες μετά την ηχογράφηση του τραγουδιού, και η ηχογράφηση παίχτηκε στην κηδεία του. Αργότερα, το “Zhuravli” θα παιζόταν πιο συχνά από τον Joseph Kobzon. Σύμφωνα με τον Frenkel, το “Cranes” ήταν η τελευταία ηχογράφηση του Bernes, το δικό του “αληθινό τραγούδι του κύκνου”.
Το Zhuravli αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά ρώσικα τραγούδια για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το ποίημα γράφτηκε αρχικά στη γλώσσα Avar του Gamzatov και μεταφράστηκε στα ρωσικά το 1968. Μετά και τη μελοποίηση του, το ποίημα απέκτησε τέτοια δυναμική, ώστε μια σειρά μνημείων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην πρώην Σοβιετική Ένωση εμφανίζουν την εικόνα του γερανού. Στα ελληνικά μεταφράστηκε από το Γιάννη Ρίτσο.
Γι’ αυτό πολεμήσαμε …
Ακόμα χτυπάει στα αυτιά μου η φωνή του λοχαγού:
- Αλεξάκη, δεν πρέπει να μείνει τίποτε εδώ πάνω. Μ' ακούς; Τίποτε!
- Ναι λοχαγέ, δεν έμεινε τίποτε καθώς είπες. Όλα τα πήραμε. Όλα τα πυρομαχικά, όλα τα αυτόματα όπλα, όλο τον ανεφοδιασμό. Και ο τελευταίος λαβωμένος, ναι, εκείνος που του έσπασε το πόδι ένας όλμος, τον κατεβάσαμε κι αυτόν στις πλάτες.
Μα έμεινε εκεί πάνω κάτι που δεν μπορέσαμε να πάρουμε μαζί. Έμεινε εκεί πάνω μια λέξη.
Τιμή.
Γι' αυτήν πολεμήσαμε ...
Άγγελος Βλάχος
Διαβάστε περισσότερα στη σελίδα του κύριου Μουσικού
Ενημερωτικό βίντεο για θέαση από γονείς, εκπαιδευτικούς και παιδιά
σχολικής ηλικίας, σε σχέση με τα μέτρα προστασίας και ασφάλειας από τον
κορωνοϊό στις σχολικές μονάδες.
Επιστρέφω στο σχολείο και μένω υγιής - Δημοτική Εκπαίδευση
Ένα ενημερωτικό βίντεο με οδηγίες προς τους μαθητές και τις μαθήτριες της Δημοτικής Εκπαίδευσης για την επιστροφή τους στα σχολεία, μετά την προσωρινή διακοπή της φοίτησης λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Μια παραγωγή του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου, του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας.
Τα παιδιά της Δ τάξης του 10ου Δημοτικού Σχολείου στέλνουν το δικό τους μήνυμα αγάπης, αλληλεγγύης και ελπίδας, μέσα από τις ζωγραφιές που έφτιαξαν στο σπίτι τους.
Τα σχολεία κλειστά μέχρι νεωτέρας και εμείς πρέπει εκτός από μάγειρες, παραμυθάδες, ανιματέρ και μπαμπούλες πρέπει να το παίξουμε και λίγο δάσκαλοι. Ευτυχώς, έχουμε στη διάθεσή μας την τεχνολογία και το μάθημα στο σπίτι μπορεί να μετατραπεί σε σούπερ διασκέδαση. Να μερικά από τα πιο εύχρηστα εκπαιδευτικά sites για όλες τις ηλικίες:
Μαθηματικά, αγγλικά, φυσική μουσική, κοινωνικές επιστήμες, γεωγραφία. Βασικά ό,τι μπορείς να φανταστείς, με όποιον τρόπο μπορείς να το φανταστείς. On line τεστάκια, tutorials, video, παιχνίδια. Η δωρεάν δοκιμή του θα επεκταθεί καθ’ όλη τη διάρκεια των κλειστών σχολείων, οπότε αξιοποιήστε τη!
Άπειρα ντοκιμαντέρ για ό,τι μπορεί να ενδιαφέρει τα μεγαλύτερα παιδιά αλλά και τους γονείς τους. Η οικονομική συνδρομή μπορεί να είναι ετήσια ή μηνιαία και πραγματικά αξίζει καθώς εδώ μπορείτε να δείτε μερικά από τα καλύτερα ντοκιμαντέρ που κυκλοφορούν.
Coding για όλες τις ηλικίες! Τα παιδιά ξεκινούν από απλά προβλήματα λογικής, μαθαίνουν να κατασκευάζουν τις δικές τους εφαρμογές και κατόπιν μπαίνουν πιο βαθιά στον κώδικα, στις γλώσσες προγραμματισμού και σε ό,τι χρειάζεται για να δημιουργήσουν ακόμη και το δικό τους website.
Καταπληκτικό υλικό για παιδιά από 4-18 ετών, προετοιμασία για διαγωνισμούς και ενδεικτικό οικογενειακό πρόγραμμα για το διάστημα της καραντίνας, παρακαλώ!
Όχι μόνο μαθήματα, μαμά. Και λίγο παιχνίδι, δημιουργία, arts&crafts. Βγάλε τη Martha Stewart που κρύβεις μέσα σου με πάρα πολλές ιδέες και τεχνικές που ήρθε η ώρα να μάθεις.
Μην σας τρομάξει το «χριστιανικό» προφίλ της πλατφόρμας, σκεφτείτε ότι το homeschooling ως επιλογή έχει και θρησκευτικές προεκτάσεις. Στο site αυτό μπορείτε να βρείτε ανεξάντλητο υλικό για κάθε βαθμίδα, δωρεάν.
Γιατί πλένουμε τα δόντια μας, γιατί αρρωσταίνουμε, τι θα γίνει αν καταπιούμε τσίχλα; Αυτά και πολλά άλλα θα απαντηθούν κατά τη διάρκεια της καραντίνας, με τρόπο που θα κεντρίσει και το δικό σας ενδιαφέρον!
μέσα από το κείμενο που ακολουθεί, επιθυμούμε να σας παράσχουμε, όσο το δυνατόν, πληρέστερη ενημέρωση για τις καινούργιες και πρωτόγνωρες συνθήκες τις οποίες διέρχεται η εκπαίδευση και ειδικότερα το σχολείο μας. Όπως όλοι γνωρίζετε, λόγω της πανδημίας, η σχολική εκπαιδευτική καθημερινότητα διεκόπη βίαια και η επικοινωνία με τους μαθητές μας, πλέον, εξαρτάται απόλυτα από την τεχνολογία και τις διαθέσιμες εφαρμογές. Αυτή, η νέα πραγματικότητα, που όλοι είμαστε αναγκασμένοι να αντιμετωπίσουμε, διαμορφώνει ένα πεδίο πολύ δύσκολο και εντελώς καινούργιο, και για μας τους εκπαιδευτικούς.
Από την πρώτη στιγμή της αναστολής λειτουργίας των εκπαιδευτικών μονάδων, εμείς οι εκπαιδευτικοί, υλοποιούμε την ανατροφοδοτική διαδικασία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης με κάθε πρόσφορο μέσο και με τη μέθοδο που επιλέγουμε ως καταλληλότερη. Αφιερώνοντας απεριόριστο αριθμό ωρών προσωπικής εργασίας, παρά τα πολλά προβλήματα, όπως η έλλειψη ψηφιακών υποδομών, υλικών αλλά και το επιβαρυμένο και «αδύναμο» σχολικό δίκτυο, καταφέρνουμε μέσω e-mail, με χρήση του ιστολογίου (blog) του σχολείου, όπου αναρτούμε εκπαιδευτικό υλικό, με σύγχρονη επικοινωνία με την τάξη μας μέσω ποικίλων πλατφορμών, που προτείνει το Υπουργείο Παιδείας καθώς και με πολλούς ακόμη τρόπους, με βάση την άποψη που έχουμε διαμορφώσει για τη λειτουργία της τάξης μας από την καθημερινή επαφή με τους μαθητές μας λαμβάνοντας υπόψη και τις τεχνικές δυνατότητες που έχουν ή δεν έχουν. Θα θέλαμε, όμως, απ' την αρχή να ξεκαθαρίσουμε, πως, η εξ αποστάσεως εκπαίδευση των μαθητών αποτελεί μια επικουρική - υποστηρικτική εκπαιδευτική διαδικασία. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται, επιστημονικά, να υποκαταστήσει την ουσιαστική και καίρια εκπαιδευτική διαδικασία της σχολικής τάξης και ζωή. Η χρήση των ψηφιακών εργαλείων εδώ, θα βοηθήσει στην επανάληψη όσων έχουν διδαχθεί τα παιδιά και στην ψυχολογική ενδυνάμωσή τους με δημιουργικό τρόπο. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συνεχιστεί η ύλη των μαθημάτων των τάξεων. Τα ψηφιακά εργαλεία δεν έχουν αυτόν τον στόχο και φυσικά, δεν θα μπορούσαν να τον έχουν κυρίως για τρεις λόγους: 1. Ο ρόλος τους είναι να εμπλουτίσουν την εκπαιδευτική διαδικασία και να δώσουν στα παιδιά κι άλλες διεξόδους εξερεύνησης και αναζήτησης της γνώσης. 2. Η πρόσβαση σε αυτά δεν είναι καθολική. (Πολλοί από τους εμπλεκόμενους δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο) 3. Σε επίπεδο εξοπλισμού, άρα και δυνατοτήτων, το τοπίο των εμπλεκόμενων είναι τόσο ανομοιογενές, που καθιστά αδύνατη κάθε υποχρέωση συμμετοχής από οποιαδήποτε πλευρά ζητηθεί. Έτσι λοιπόν, με δεδομένο ότι η τωρινή επικοινωνία μας βασίζεται αποκλειστικά στα ψηφιακά εργαλεία, σημειώνουμε τα εξής: Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας έχουμε επιλέξει μία ή/και περισσότερες μεθόδους όπως, 1. Επικοινωνία και συνεργασία με τους μαθητές τους μέσω e–mail. 2. Χρήση του ιστολογίου της σχολικής μονάδας όπου αναρτούμε εκπαιδευτικό υλικό. 3. Τις πλατφόρμες που προτείνει το Υπουργείο Παιδείας. e-class, e-me 4. Σύγχρονη επικοινωνία με την τάξη με όποιον πρόσφορο τρόπο.( μέσω skype, zoom, webex κ.λ.π) (Όσον αφορά στις πλατφόρμες, επειδή παρουσιάζονται πολλές καθυστερήσεις λόγω υπερφόρτωσης του δικτύου, η χρήση τους δεν μπορεί να είναι σε καθημερινή βάση). - Όσοι από εσάς δεν έχετε τη δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο ή εξοπλισμό, επικοινωνήστε με τον δάσκαλο ή τη δασκάλα της τάξης του παιδιού σας. - Τέλος, όσοι από τους γονείς έχετε τη δυνατότητα και δεν έχετε ακόμη εγγράψει το παιδί σας στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, σας προτρέπουμε να το κάνετε, ώστε, η νέα, αυτή μορφή επικοινωνίας να λειτουργήσει με, όσο το δυνατόν, περισσότερα παιδιά, γίνεται. (Πληροφορίες σχετικά μπορείτε να βρείτε στο blog) Όταν ανοίξουν τα σχολειά και μόνο τότε, σε συνθήκες καθολικής ασφάλειας και φροντίδας για όλα τα παιδιά, μπορούμε να δούμε τις όποιες παρεμβάσεις απαιτούνται την έκταση των οποίων δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή. Σήμερα, όποια επικοινωνία και αν αναπτύξουμε ως εκπαιδευτικοί, θα είναι ένας δίαυλος διατήρησης μιας στοιχειώδους δημιουργικής επαφής των παιδιών με τη διαδικασία της μάθησης.
Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας σε αυτές τις δύσκολες ώρες για τη κοινωνία θα στηρίξουμε τους μαθητές μας και τις οικογένειες τους. Με εσάς και όλους τους εργαζόμενους θα αναδείξουμε δίκτυα αλληλεγγύης και θα βρούμε νέους τρόπους έκφρασης και δράσης για να έχουμε το στόμα και τα μάτια μας ανοιχτά και τα χέρια μας απλωμένα όσο διαρκεί αυτή η κατάσταση. Ενώνουμε τη φωνή μας με τους υγειονομικούς και με όλους τους εργαζόμενους που μάχονται στη πρώτη γραμμή και στηρίζουμε τα αιτήματα τους. Με όλους αυτούς και για όλους αυτούς θα μείνουμε όρθιοι ώστε, με δύναμη και αισιοδοξία, να επιστρέψουμε στα σχολειά και στη συλλογική μάχη για τη ζωή και την αξιοπρέπεια. Ο Σύλλογος Διδασκόντων του 10ου Δημοτικού Σχολείου Ελευσίνας --------------------------------------------------------------
Ενημερωτικό υλικό σχετικά με την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο:
σας κάνουμε γνωστό, ότι για οποιαδήποτε βοήθεια ή υποστήριξη χρειαστείτε για τα παιδιά σας, μπορείτε να απευθύνεστε στην Ψυχολόγο και την Κοινωνική Λειτουργό του σχολείου μας, κ. Ντερμπεντέρη Ελευθερία, Ψυχολόγος- Ειδική Παιδαγωγός και κ. Περρή Μαριάντζελα, Κοινωνική Λειτουργός.
Επικοινωνήστε σχετικά με τον δάσκαλο ή τη δασκάλα της τάξης του παιδιού σας.
Ακολουθεί κείμενο με συμβουλές στήριξης προς τους γονείς των μαθητών.
Αγαπητοί γονείς,
Τον τελευταίο καιρό η πραγματικότητα όλων έχει αλλάξει και πρώτοι εσείς καλείστε να ανταπεξέλθετε στις αλλαγές αυτές. Στο πρόσταγμα «Μένουμε Σπίτι», μαζί με τις αντοχές της κοινωνίας και των θεσμών, δοκιμάζονται και οι αντοχές όλων των πολιτών, κάθε ηλικίας. Οι γονείς θα χρειαστεί να οργανώσουν μια πρωτόγνωρη καθημερινότητα, να διαχειριστούν τα δικά τους άγχη και έγνοιες και να μπορέσουν να επεξεργαστούν τα συναισθήματα που διακινούνται στα παιδιά.
Δε χρειάζεται να πιέζουμε τα παιδιά να μιλήσουν, ωστόσο, όταν το επιθυμούν θα πρέπει να είμαστε διαθέσιμοι, να μην είμαστε διστακτικοί και να υπάρχει το κατάλληλο πλαίσιο όπου θα μπορούν με άνεση να θέσουν τα ερωτήματά τους.
Χρειάζεται να δώσουμε αξία στις σκέψεις, τα ερωτήματα και τις ανησυχίες των παιδιών.
Η οποιαδήποτε ενημέρωση πρέπει να γίνεται λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία, το γλωσσικό και αναπτυξιακό επίπεδο του παιδιού και να χρησιμοποιούμε έννοιες που μπορούν να κατανοήσουν τα παιδιά, αλλά προπαντός με ειλικρίνεια στις απαντήσεις μας.
Μπορεί να χρειαστεί να επαναληφθούν πολλές φορές οι ίδιες πληροφορίες, διότι μπορεί να είναι δύσκολο να γίνουν αντιληπτές ή αποδεκτές από τα παιδιά. Επιπλέον, αυτό μπορεί να αποτελεί έναν τρόπο με τον οποίο ζητούν καθησυχασμό.
Για τα μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά, εφόσον επιθυμούν να αναζητήσουν μόνα τους πληροφορίες, χρειάζεται να τους καθοδηγούμε να το κάνουν από αξιόπιστες πηγές (π.χ. Π.Ο.Υ., Ε.Ο.Δ.Υ.).
Αποφύγετε τις μη ρεαλιστικές υποσχέσεις. Τα παιδιά μπορούν να ενημερωθούν ότι είναι ασφαλή στο σπίτι, όμως δεν μπορούμε να υποσχεθούμε ότι δεν θα υπάρξει κρούσμα στην περιοχή.
Διαψεύδουμε φήμες και μύθους και βοηθούμε να ξεχωρίσουν αυτό που συμβαίνει από αυτό που φαντάζονται ή φοβούνται ότι μπορεί να συμβεί.
Διατηρείστε κατά το δυνατόν την καθημερινή τους ρουτίνα. Τα παιδιά χρειάζονται πρόγραμμα, συνέπεια και κανόνες. Θα είναι μια μεγάλη ανακούφιση για αυτά να έχουν την αίσθηση μιας προβλέψιμης ημέρας και να γνωρίζουν πότε πρέπει να δουλεύουν και πότε να παίζουν. Για παιδιά 10 ετών ή μεγαλύτερα, ζητείστε από το ίδιο το παιδί να σχεδιάσει το πρόγραμμά του. Συζητείστε και συναποφασίστε για τη διαμόρφωσή του, αφού πρώτα εξηγήσετε τι είναι σημαντικό να περιλαμβάνει και για ποιους λόγους. Δώστε τους την αίσθηση του ελέγχου στην καθημερινότητά τους.
Με τους έφηβους και τη χρήση τεχνολογίας, αφήστε λίγο περιθώριο, αλλά όχι απεριόριστη χρήση. Εξηγείστε τους ότι κατανοείτε την πληθώρα ελεύθερου χρόνου και συζητήστε μαζί τους για τις ώρες χρήσης τεχνολογικών μέσων ή εναλλακτικές δραστηριότητες που θα τους ευχαριστούσαν.
Λειτουργήστε σαν πρότυπο.Διατηρήστε το πρόγραμμά σας, κοιμηθείτε καλά, ασκηθείτε και διατηρήστε μια υγιεινή διατροφή. Συνδεθείτε με τους φίλους και τα μέλη της οικογένειάς σας. Φροντίστε τον εαυτό σας και την ψυχική σας υγεία. Βρείτε χρόνο για χαλάρωση και βάλτε στην καθημερινότητά σας δραστηριότητες που απολαμβάνετε. Αποφύγετε την επανειλημμένη παρακολούθηση ειδήσεων, συμπεριλαμβανομένων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Προσπαθήστε να διαχειριστείτε το άγχος σας και την ανησυχία σας στο δικό σας χρόνο. Όταν οι γονείς και οι φροντιστές ασχολούνται με το θέμα της πανδημίας ήρεμα και με σιγουριά, μπορούν να παρέχουν καλύτερη ψυχολογική υποστήριξη στα παιδιά τους και να καθησυχάσουν τις ανησυχίες τους.
Χρειάζεται προσοχή στις αντιδράσεις και στη διαχείριση του άγχους, διότι τα παιδιά παρατηρούν πώς αντιδρούν οι ενήλικες στις εξελίξεις, ενώ ταυτόχρονα ακούνε τις συζητήσεις των γονέων και των ενηλίκων μεταξύ τους.
Προσπαθήστε να εστιάσετε την προσοχή σας στο «εδώ και τώρα» και να απομακρύνετε τον εαυτό σας από σκέψεις και συναισθήματα που σχετίζονται με το απώτερο μέλλον.
Κάντε ένα διάλειμμα από τον καταιγισμό ειδήσεων που δέχεστε.
Αποσπάστε την προσοχή σας κάνοντας πράγματα που σας χαλαρώνουν και σας διασκεδάζουν. Για παράδειγμα, επικοινωνήστε με οικεία πρόσωπα, δείτε μια σειρά ή μια ταινία που σας κινεί το ενδιαφέρον, διαβάστε κάποιο βιβλίο, βγείτε να περπατήσετε λίγο.
Έχετε υπόψη σας, τόσο για τον εαυτό σας, όσο και για τα παιδιά σας, ότι τα μέτρα αυτά σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη απειλή, μπορεί να προκαλέσουν τα παρακάτω:
Φόβο και άγχος. Είναι πολύ σύνηθες να υπάρχει ανησυχία και φόβος για τους ίδιους τους εαυτούς μας ή τα αγαπημένα μας πρόσωπα για πιθανή εκδήλωση της ασθένειας και πιθανή μετάδοσή της. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν προβλήματα στον ύπνο ή ακόμα και στην εκτέλεση καθημερινών εργασιών.
Θλίψη και ανία. Η διακοπή της εργασίας και των δραστηριοτήτων που δίνουν νόημα στη ζωή του καθενός μας και η μειωμένη επαφή με άλλα άτομα διαταράσσουν την καθημερινότητά μας, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη διάθεση και έντονη πλήξη.
Θυμό κι εκνευρισμό. Η απομόνωση και η καραντίνα, η δική μας ή των αγαπημένων μας προσώπων, καθώς και η σταδιακή διακοπή της λειτουργίας των καταστημάτων και των χώρων αναψυχής, μπορεί να οδηγήσουν σε μια αίσθηση περιορισμού της προσωπικής ελευθερίας, με αποτέλεσμα να νιώθουμε αυξημένη ένταση κι εκνευρισμό.
Είναι λοιπόν ανάγκη αυτή η έξαρση των συναισθημάτων να βρει διεξόδους εκτόνωσης. Τα παιδιά πρέπει να εμπλέκονται σε δραστηριότητες που δημιουργούν συναισθηματική αποφόρτιση:
Αφήγηση και δημιουργία παραμυθιών, ποιημάτων, θεατρικά δρώμενα με κοστούμια και σκηνικά
Μουσική (μουσικά όργανα, τραγούδι και χορός)
Μην ξεχνάτε να κάνετε μαζί με τα παιδιά δραστηριότητες που σας αρέσουν και σας βοηθούν να αισθανθείτε καλά, όλοι μαζί, ως οικογένεια. Αυτό συμβάλλει σημαντικά στο να αισθάνονται πιο ήρεμα και ασφαλή.
Μην ξεχνάτε να χρησιμοποιήσετε τον ελεύθερο χρόνο που σας δόθηκε με τα παιδιά σας (και που πάντα σας έλειπε) προς όφελος των παιδιών και της οικογένειάς σας.
Σε περιπτώσεις που αντιλαμβάνεστε ότι η ανησυχία, είτε η δική σας, είτε του παιδιού, δεν υποχωρεί, αλλά αντιθέτως μεγαλώνει και γίνεται εμπόδιο στην καθημερινότητα σας/του, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ψυχολόγο, Ντερμπεντέρη Ελευθερία και την κοινωνική λειτουργό του σχολείου, Περρή Μαριάντζελα στο παρακάτω email:
για να μπορέσουν οι δάσκαλοί σας να σας βρουν στις ψηφιακές τάξεις που δημιουργούν στην πλατφόρμα e-me, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχετε συνδεθεί, έστω και μία φορά, μετά την εγγραφή σας.
Συνδεθείτε για να λάβετε μήνυμα συμμετοχής στις ψηφιακές τάξεις. Σημειώνουμε ότι, επειδή υπάρχει μεγάλη κινητικότητα τις τελευταίες μέρες από γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς, το δίκτυο είναι υπερφορτωμένο και δεν ανταποκρίνεται γρήγορα.
(Written by Joy D. Osofsky, PhD & Harold J. Osofsky. M.D., Ph.D. ‘Terrorism and Disaster Coalition for Child and Family Resilience’ ) .Το κείμενο αυτό δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Ένωσης (IPA) και μεταφράστηκε στα Ελληνικά από την κα Αμίνα Μοσκώφ , κλινική ψυχολόγο και υποψήφιο μέλος της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας.)
Ο κοροναϊός (Covid-19) είναι μια πανδημία. Το ευτυχές είναι ότι πολύ λίγα παιδιά έχουν αρρωστήσει και από αυτά η πλειοψηφία αποτελούν ελαφρές περιπτώσεις. Εκείνο όμως που επηρεάζει πολύ τα παιδιά είναι η καραντίνα και το άγχος των γονέων και γενικότερα των ενηλίκων που τα περιβάλλoυν. Οι ενήλικες έχουν την τάση να πιστεύουν ότι τα παιδιά δεν αντιλαμβάνονται τις αλλαγές και το διάχυτο άγχος που επικρατεί, και τείνουν να παραγνωρίζουν την μεγάλη παρατηρητικότητά τους και ευαισθησία τους προς ότι συμβαίνει γύρω τους. Ας δούμε μερικούς από τους τρόπους που αντιδρούν τα παιδιά και πώς μπορούμε να τα βοηθήσουμε. Συνήθεις παιδικές αντιδράσεις στο τραύμα:
1. Συχνό κλάμα, υπερκινητικότητα, δυσκολίες στον ύπνο και κατά τη διάρκεια του ύπνου, εφιάλτες, προσκόλληση προς τους σημαντικούς άλλους, φόβος αποχωρισμού από τους σημαντικούς άλλους, επαναλαμβανόμενο παιχνίδι (μπορεί να επαναλαμβάνουν ξανά και ξανά κάτι που άκουσαν, μπορεί να επιδεικνύουν ιδιαίτερη φροντίδα για τις κούκλες τους ή τα χνουδωτά ζωάκια τους, πχ να τα κρύβουν, να τα σκεπάζουν).
2. Μερικά παιδιά μπορεί να γίνουν πολύ επιθετικά και θυμωμένα. Άλλα τείνουν να αποσύρονται από κάθε αλληλεπίδραση. Κάποια μπορεί να συμπεριφέρονται σαν να είναι μικρότερα από την ηλικία τους, να λερώνουν τον εαυτό τους, να ζητάνε μπιμπερό αντί για ποτήρι, να ζητάνε παιδική κρέμα ή και να αρνούνται να φάνε, ή να μιλάνε όπως τα μικρότερα παιδιά.
3. Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην ψυχική πίεση που βιώνουν τα άτομα που τα φροντίζουν. Επηρεάζει την ικανότητα τους να διατηρήσουν σταθερό το επίπεδο λειτουργείας τους και επηρεάζει και τα συναισθήματα τους. Τις περισσότερες φορές δεν μπορούν να μιλήσουν για τον φόβο τους και την αναστάτωση τους. Οι ενήλικες μπορούν να τα προστατέψουν μόνο εφόσον έχουν συνείδηση της θλίψης των παιδιών.
ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ
1. Διατηρήστε ένα πρόγραμμα. Η διατήρηση μιας ρουτίνας είναι πάρα πολύ σημαντική για τα μικρά παιδιά. Οι καταστροφές, η ακούσια απομόνωση και άλλες τραυματικές καταστάσεις τείνουν να αναστατώνουν το πρόγραμμα τους. Όταν καταφέρνουμε να δημιουργήσουμε καινούργιες σταθερές συνήθειες ή να επαναφέρουμε κάποιες από αυτές που έχουν αναστατωθεί δημιουργούμε για το παιδί μια αίσθηση ασφάλειας. Είναι ιδιαιτέρως βοηθητικό να τηρούμε σταθερές ώρες στα γεύματα και στις ώρες ύπνου, να ορίζουμε μια συγκεκριμένη ώρα που θα παίξουμε μαζί τους, που θα τους διαβάσουμε ή ακόμα που θα τραγουδήσουμε μαζί τους.
2. Υποστηρίξτε τα παιδιά σας. Η υποστήριξη των γονιών και των σημαντικών άλλων έχει ιδιαίτερη αξία κατά την περίοδο αλλά και αμέσως μετά το τέλος μιας μεγάλης κρίσης. Οι γονείς μπορεί να είναι ωσεί παρόντες αλλά όχι πραγματικά συναισθηματικά διαθέσιμοι, κατακλεισμένοι οι ίδιοι από μεγάλη ψυχική πίεση. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να προσφέρουν ψυχικό χώρο και χρόνο στα παιδιά με στόχο να τα ηρεμήσουν και να τα καθησυχάσουν.
3. Προσφέρετε επεξηγήσεις περί των αλλαγών. Τα μικρά παιδιά μπορεί να μην καταλαβαίνουν τον λόγο που άλλαξε κάτι (το γιατί να μην μπορούν να βγουν εξω να παίξουν με τους φίλους τους) αλλά τουλάχιστον η επικοινωνία μαζί τους θα τα βοηθήσει να νιώσουν υποστηριγμένα. Έχει σημασία οι επεξηγήσεις μας να προσφέρονται σε γλώσσα κατάλληλα προσαρμοσμένη στην ηλικιακή ομάδα στην οποία απευθύνονται. Κρατάμε τις επεξηγήσεις μας απλές.
4. Φροντίστε τον εαυτό σας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Ακόμα και όταν τα παιδιά δεν είναι απευθείας εκτεθειμένα στο τραύμα, συναισθάνονται το στρες που έχει καταβάλλει τα μεγαλύτερα παιδιά και τους ενήλικες στο σπίτι.
5. Αν τα μικρά παιδιά έχουν σταλεί να φιλοξενηθούν από μέλη της οικογένειας σε μια άλλη πόλη είναι πολύ σημαντικό να επικοινωνούμε μαζί τους όσο πιο συχνά γίνεται μέσα στην ημέρα αλλά και πριν την ώρα του ύπνου. Εάν παραμένουν σπίτι καλό είναι να επικοινωνούν με άλλα παιδάκια μέσω των ηλεκτρονικών μέσων.
υπό τις παρούσες δύσκολες συνθήκες που διανύουμε, οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας κάνουν μια τεράστια προσπάθεια αξιοποίησης κάθε διαθέσιμου ηλεκτρονικού μέσου, ώστε να έρθουν σε επαφή με τα παιδιά και να τα βοηθήσουν, όσο αυτό είναι δυνατό.
Σ' αυτό το πλαίσιο, δημοσιεύουμε οδηγίες προς τους μαθητές ώστε να μπορούν να αποκτήσουν λογαριασμό στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο για να έχουν πρόσβαση σε μια σειρά από εκπαιδευτικά εργαλεία που θα διευκολύνουν την επικοινωνία μας.
Σημειώνουμε ότι, σε καμία περίπτωση, αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη παραδοσιακή διδασκαλία και ότι ο στόχος της δεν είναι η συνέχιση της φοίτησής τους, αλλά να δώσει μια δημιουργική διέξοδο στα παιδιά κρατώντας ζωντανό το ενδιαφέρον τους για τη μάθηση.
Σας καλούμε λοιπόν, να ακολουθήσετε την παρακάτω διαδικασία και να εγγράψετε τα παιδιά σας στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο.
Για οποιαδήποτε απορία σας, μπορείτε να επικοινωνείτε στο e-mail του σχολείου μας mail@10dim-elefs.att.sch.gr
Αν αντιμετωπίσετε πρόβλημα στην σύνδεση, παρακαλούμε προσπαθήστε λίγο αργότερα. Κατά διαστήματα υπάρχει μεγάλος όγκος εγγραφής μαθητών και το σύστημα υπερφορτώνεται.
ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ
Η εγγραφή των μαθητών / μαθητριών Δημοτικών, γίνεται μέσω Διαδικτύου από τον κηδεμόνα τους.
Για την εγγραφή απαιτείται η χρήση ηλ. συσκευής με πρόσβαση στο Διαδίκτυο καθώς και ο κηδεμόνας να διαθέτει κινητό τηλέφωνο και ηλ. διεύθυνση αλληλογραφίας (email).
Θα χρειαστείτε επίσης τον πρόσφατο έλεγχο προόδου του παιδιού, ώστε να δείτε τον αριθμό μητρώου του.
Για τα παιδιά της Α και Β τάξης, επικοινωνήστε στο e-mail του σχολείου για να σας δοθούν.
mail@10dim-elefs.att.sch.gr
Μετά την εγγραφή το παιδί θα αποκτήσει ένα όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό του (password) με τα οποία θα μπορεί να συνδέεται, να συμμετέχει σε δράσεις που γίνονται γι' αυτό από τους δασκάλους του σχολείου του, όπως τα τηλεμαθήματα, η ηλεκτρονική τάξη και άλλες, καθώς και την επικοινωνία μέσω e-mail με συμμαθητές και δασκάλους του.
ΠΡΟΣΟΧΗ
Να αποθηκεύσετε τα στοιχεία του λογαριασμού σύνδεσης του παιδιού.
Η εγγραφή των μαθητών / μαθητριών στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο γίνεται μέσω του ιστοτόπου
Η φόρμα συμπληρώνεται από τον κηδεμόνα του/ης μαθητή/τριας ακολουθώντας ακριβώς τις οδηγίες ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα κατά την υποβολή της.
Σημαντικό: Όλα τα πεδία που θα συμπληρωθούν στη φόρμα εγγραφής θα πρέπει να είναι ακριβώς ίδια με αυτά που αναγράφονται σε παλαιότερο έλεγχο προόδου του/της. Για παράδειγμα αν το όνομα ενός μαθητή έχει γραφτεί στον έλεγχο προόδου ως Γεώργιος, έτσι θα πρέπει να γραφτεί και στο αντίστοιχο πεδίο και όχι Γιώργος.
Όλα τα πεδία με * θα πρέπει να συμπληρωθούν υποχρεωτικά.
Μετά τον έλεγχο εγκυρότητας των στοιχείων που έχουν υποβληθεί, δημιουργείται ο μαθητικός λογαριασμός και τα πλήρη στοιχεία του προβάλλονται στην οθόνη σας. Ταυτόχρονα αποστέλλεται και σχετικό ηλ. μήνυμα στο email που έχετε δηλώσει ως κηδεμόνας, με οδηγίες για την ανάκτηση του κωδικού πρόσβασης σε περίπτωση απώλειας του.
Οι μαθητές / μαθήτριες με την βοήθεια των γονέων / κηδεμόνων μετά την απόκτηση λογαριασμού από το ΠΣΔ εισέρχονται για μια φορά στην πλατφόρμα που έχει επιλεγεί από τους εκπαιδευτικούς (e-me ή e-class) ώστε στη συνέχεια να γίνουν μέλη των ψηφιακών τμημάτων από τους εκπαιδευτικούς και τον Δ/ντή.
Στην αρχική σελίδα του blog, πάνω δεξιά, υπάρχουν όλοι οι σύνδεσμοι με πληροφορίες και περεταίρω οδηγίες και διευκρινήσεις.
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας η ανοιχτή εκδήλωση παρουσίασης των δραστηριοτήτων του Erasmus+, την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020.
Η εκδήλωση, αρχικά, έγινε το πρωί, ώστε να μπορούν να την παρακολουθήσουν όλοι οι μαθητές του σχολείου μας και επαναλήφθηκε το απόγευμα για τους γονείς και τους προσκεκλημένους μας.
Ο ενθουσιασμός των παιδιών, καθ' όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, καθώς και η μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου, μαρτυρά τη μεγάλη επιτυχία της βραδιάς.
Η παρουσίαση περιελάμβανε δραστηριότητες των παιδιών και των εκπαιδευτικών, που έλαβαν χώρα στο σχολείο μας, αλλά και αυτές που παρουσιάστηκαν στο ισπανικό σχολείο της Καρθαγένης, κατά την επίσκεψή μας εκεί, το Νοέμβριο του 2019.
Οι μαθητές μας, μέσα από το τραγούδι, το χορό, την αφήγηση, τα βίντεο, τη δραματοποίηση και τις γεύσεις, εκφράστηκαν καλλιτεχνικά, μεταφέροντας στο κοινό τις εμπειρίες τους από τις δραστηριότητές τους στο σχολείο και διατράνωσαν τις ιδέες της φιλίας, της αλληλοκατανόησης και του σεβασμού προς τον “άλλο” και στις πέντε χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν, καθώς και στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας για την αμέριστη συμπαράστασή του στην προσπάθεια, όπως επίσης και στους γονείς των παιδιών για την συνεργασία τους.
Ακολουθεί ένα μικρό φωτογραφικό χρονικό της εκδήλωσης με τα κείμενα και τα βίντεο που παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση.
Καλό διαπολιτισμικό ταξίδι, λοιπόν ...
Μαθητές της ΣΤ τάξης παρουσιάζουν τις δραστηριότητες του προγράμματος στην Ελλάδα και στην Ισπανία.
Θα ξεκινήσουμε το όμορφο ταξίδι μας με έναν χαιρετισμό.
Hola, Hello, Ηallo, Merhaba, Γεια!
Αλήθεια δεν είναι πολύ ωραίο να κάνουμε παιχνίδια με τα γράμματα; Να κόβουμε, να γράφουμε και να δημιουργούμε εμείς τις λέξεις αυτές και έτσι να τις μαθαίνουμε; Κι αν μετά παίζαμε και σκυταλοδρομίες με τα γράμματα και βγάζαμε και νικητή; Τι θα λέγατε; Πώς θα σας φαινόταν ακόμη αν βάζαμε τα σώματά μας ολόκληρα στο παιχνίδι και γράφαμε τις λέξεις;
Όλα αυτά λοιπόν, κάναμε και ακόμη περισσότερα και έτσι γνωρίσαμε τις γλώσσες και τα τραγούδια των άλλων χωρών και ξέρετε τι διαπιστώσαμε; Ότι οι γλώσσες είναι πολύ εύκολες και ότι εμείς παίζοντας μαθαίνουμε καλύτερα! Και να σας πω και ένα μυστικό; Αυτές τις δραστηριότητες τις έκαναν και τα παιδιά στην Ισπανία και διασκέδασαν πολύ!
Τραγούδι: Burrito sabanero - Το γαϊδουράκι του αγρού
Ένα παιδάκι και το γαϊδουράκι του ξεκινούν να πάνε να προσκυνήσουν το μικρό Χριστό.
Ισπανικός Χορός Από το ΣΤ1
Μαθητές της ΣΤ τάξης παρουσιάζουν τις δραστηριότητες του προγράμματος στην Ελλάδα και στην Ισπανία.
Ελλάδα, Ισπανία, Τουρκία, Αυστρία, Ηνωμένο Βασίλειο. Άραγε πού να βρίσκονται όλες αυτές οι χώρες; Είναι πολύ εύκολο να τις βρεις κάνοντας κατασκευές και παιχνίδια με τον χάρτη και τις χώρες. Αυτό κάναμε κι εμείς και μάθαμε για όλες τις χώρες της Ευρώπης και για την Τουρκία. Είναι πολύ διασκεδαστικό να κάνεις πράγματα και να μαθαίνεις Γεωγραφία χωρίς καν να το καταλαβαίνεις!
Και οι χοροί; Τι ευχάριστο που είναι ν’ ακούς τη μουσική και να μαθαίνεις να χορεύεις τους χορούς μιας άλλης χώρας!
Άραγε γιορτάζουν τα Χριστούγεννα σε όλες τις χώρες; Ποια να είναι τα έθιμα στην Αγγλία; Κόβουν βασιλόπιτα στην Ισπανία; Τι φέρνει ο Άγιος Νικόλαος στα παιδιά της Αυστρίας; Όλα αυτά τα μάθαμε, ναι αλήθεια! Και ξέρετε πώς; Γιορτάσαμε την γιορτή του Αγίου Νικολάου με τηλεδιάσκεψη και είδαμε τα δώρα που παίρνουν τα παιδιά της Αυστρίας από τον Άγιο Νικόλαο! Φτιάξαμε και σπάσαμε Christmas crackers στην τάξη μας και βρήκαμε ευχές! Ανταλλάξαμε κάρτες με τα έθιμα και κόψαμε και βασιλόπιτα για να τους δείξουμε τα δικά μας. Εκείνο που απολαύσαμε πάρα πολύ ήταν όταν είπαμε στους φίλους μας τα ελληνικά κάλαντα και μετά μάθαμε τα δικά τους! Αλήθεια πόσο όμορφο είναι όταν μπορείς να μιλήσεις τη γλώσσα των φίλων σου!
Τραγούδι: Kling glöckchen - Κουδούνισε μικρή καμπανούλα …
Γερμανικά χριστουγεννιάτικα κάλαντα που χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα.
Ο Άγιος Νικόλαος απευθύνεται στα παιδιά: Κουδούνισε μικρή καμπανούλα … Παιδιά, ανοίξτε τις πόρτες και μην με αφήσετε στην παγωνιά! Σας φέρνω πολλά δώρα. Ανοίξτε τις καρδιές σας για μένα! Θέλω να με κρατήσετε εκεί για πάντα!
Αυστριακός Χορός Από το Δ2
Μαθητές της ΣΤ τάξης παρουσιάζουν τις δραστηριότητες του προγράμματος στην Ελλάδα και στην Ισπανία.
Alvaro, Daisy, Carmen, Claudia, Batin, Elif, Yilmaz… Τι είναι όλα αυτά; Είναι τα ονόματα κάποιων φίλων μας! Ναι, μερικών φίλων μας από τις χώρες που συνεργαζόμαστε! Σίγουρα θα αναρωτιέστε όλοι πώς τους γνωρίσαμε. Μα, με την τεχνολογία φυσικά, αφού η επικοινωνία στις μέρες μας έχει γίνει παιχνιδάκι. Έτσι, ανταλλάξαμε email, γράψαμε σε forum και μιλήσαμε στο skype και όλα αυτά στα Αγγλικά, γιατί όταν θέλουμε εμείς τα παιδιά όλα τα μπορούμε! Όμως πέρα από τα μνημεία, τη μουσική και τη γλώσσα των λαών, η πολιτιστική κληρονομιά έχει μύθους και παραμύθια και μαντέψτε τι κάναμε! Διαβάσαμε το Θρακιώτικο παραμύθι της Πριγκίπισσας που έγινε αμυγδαλιά, το ζωγραφίσαμε, το μετατρέψαμε σε παιχνίδι και το στείλαμε να ταξιδέψει στην Ισπανία! Πώς; Με το αεροπλάνο φυσικά! Τα παιδιά της Ισπανίας το έμαθαν μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες και παιχνίδια. Tώρα ξέρουν τόσα για μας! Μάλιστα τους αφήσαμε το ένα παιχνίδι δώρο! Είμαι σίγουρη πως το παραμύθι μας άνοιξε φτερά και γρήγορα θα ταξιδέψει και στις άλλες χώρες! Επίσης, για τα παιδιά της Αγγλίας ετοιμάσαμε άλλη έκπληξη! Το μύθο για το μήλο της Έριδος! Έτσι λοιπόν τώρα οι Άγγλοι θα ξέρουν γιατί λένε στη γλώσσα τους την έκφραση: The apple of discord και θα μάθουν τον αρχαίο ελληνικό μύθο για τη θεά Έριδα και τον λόγο που ξέσπασε ο Τρωικός Πόλεμος και εμείς θα καμαρώνουμε διπλά! Να μην ξεχάσω να σας πω για το λογότυπο του προγράμματος. Επί πολλές μέρες, συνεργαστήκαμε και δημιουργήσαμε ζωγραφιές, παίρνοντας έμπνευση από εικόνες - σύμβολα των πέντε πόλεων του προγράμματος. Έτσι φτιάξαμε το τελικό λογότυπο της χώρας μας, το οποίο μπήκε σε ψηφοφορία, μαζί με τα άλλα τέσσερα, στην Ισπανία. Μπορεί να μην ψηφίστηκε πρώτο, τελικά, αλλά εμείς είμαστε πολύ περήφανοι για τη δουλειά μας, που στάθηκε αφορμή να μάθουμε τόσα πολλά για την κάθε χώρα!
Τραγούδι: Campana sobre campana - Καμπάνα στην καμπάνα
Οι καμπάνες ηχούν και οι άγγελοι ψάλλουν φέρνοντας το μήνυμα της Γέννησης. Ένα μικρό βοσκόπουλο πηγαίνει τυρί, βούτηρο και κρασί στον νεογέννητο Χριστό.
Τραγούδι: Al pasar la barca - Ανεβαίνοντας στη βάρκα Ταυτόχρονα τα παιδιά του Ε2 παίζουν το παραδοσιακό σχοινάκι.
Η πριγκίπισσα που έγινε αμυγδαλιά - Δραματοποίηση παραμυθιού
“Φυλλίς και Δημοφών” ονομάζεται το παραμύθι που παρουσίασαν τα παιδιά του Γ2 και μιλάει γι’ αυτόν τον ατέλειωτο κύκλο των εποχών και της ζωής. Πώς, δηλαδή, η αγάπη, σαν την αμυγδαλιά, μπορεί να νικήσει το Χειμώνα που φέρνει ο θάνατος.
Το μήλο της Έριδας - Δραματοποίηση παραμυθιού Σύμφωνα με την μυθολογία, αποτέλεσε την αιτία του Τρωικού πολέμου! Από το Γ1
Μαθητές της ΣΤ τάξης παρουσιάζουν τις δραστηριότητες του προγράμματος στην Ελλάδα και στην Ισπανία.
Αλήθεια τι θα γινόταν αν όλα τα παιδιά μπορούσαμε να μιλήσουμε τη γλώσσα του άλλου και να στείλουμε ένα μήνυμα αγάπης; Τι θα γινόταν αν η ίδια η μελωδία έβγαινε από όλα τα στόματα και άγγιζε κατευθείαν τις καρδιές μας; Θα σας πω εγώ! Όταν όλοι μιλάμε τη γλώσσα της αγάπης, της αποδοχής και της κατανόησης, τότε συνεργαζόμαστε αρμονικά, τότε αντιλαμβανόμαστε πως είμαστε όλοι ίσοι κι ας είμαστε διαφορετικοί και τότε πραγματικά ο κόσμος μας φαντάζει ομορφότερος!
Αυτό κάναμε κι εμείς. Τραγουδήσαμε στη γλώσσα των άλλων λαών και στείλαμε ένα μήνυμα αγάπης! Και ξέρετε τι έγινε; Το τραγούδι μας ταξίδεψε μακριά και άγγιξε τις καρδιές των μικρών και των μεγάλων και έφτασε στα χείλη όλων! Και να τι συμφωνήσαμε! Συμφωνήσαμε να είμαστε όλοι μαζί φίλοι, να εργαζόμαστε και να συνεργαζόμαστε με ΑΓΑΠΗ! Δεν είναι σπουδαίο αυτό που πετύχαμε;
Τουρκικός χόρος Από το ΣΤ3
Από ξένο τόπο - Üsküdar - Ελληνο-τουρκικός Χορός Από το Γ2
Ουσκουντάρ ή Σκούταρι είναι η αρχαία Χρυσόπολις, μεγάλο προάστιο της Κωνσταντινούπολης της ασιατικής πλευράς, στο οποίο ζούσαν αρκετές χιλιάδες Έλληνες και για το οποίο γράφτηκε το περίφημο τραγούδι, που θεωρείται από τα πιο γνωστά της σεφαραδίτικης παράδοσης της ανατολικής μεσογείου. Ο Πύργος του Λεάνδρου ή "Πύργος της Κόρης" (στα τουρκικά Kız Kulesi) βρίσκεται πάνω σε νησάκι στη νότια είσοδο του Βοσπόρου, 200 μέτρα από την ασιατική ακτή της Χρυσοπόλεως στην Κωνσταντινούπολη. Χτίστηκε από τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Μανουήλ Α΄ τον Κομνηνό (1143-1180) για να εμποδίζει, με αλυσίδα που έφτανε μέχρι τον απέναντι πύργο των Μαγγάνων στην ακτή του Γαλατά, την είσοδο στον Κεράτιο κόλπο. Καταστράφηκε το 1509 από σεισμό και το 1719 από πυρκαγιά, αλλά πάντα τον ανοικοδομούσαν. Στους Βυζαντινούς ήταν γνωστός με το όνομα Άρκλα. Αργότερα, ονομάστηκε λανθασμένα από τους Ευρωπαίους "Πύργος του Λεάνδρου", επειδή συνέδεσαν το όνομα του με τον μύθο της Ηρούς και του Λέανδρου, που αναφέρεται όμως στην περιοχή του Ελλησπόντου. Η σημερινή του ονομασία ως "Πύργος της Κόρης" προέρχεται από αυτή την εκδοχή.
Η εκδήλωση τέλειωσε με το τραγούδι “Γεια σου” που έγραψε ο μουσικός του σχολείου μας με στόχο να συνοψίζει αυτό που πραγματικά αισθανόμαστε για το πρόγραμμα και τη συνεργασία μας με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές των άλλων χωρών, αλλά και αυτό που θα θέλαμε να αισθάνονται και οι μαθητές μας.
Αγάπη και σεβασμό στη διαφορετικότητα του κάθε πολιτισμού.
Το τραγούδι, αν και γεννήθηκε στην Ελλάδα, στο σχολείο μας, έκανε τα πρώτα του βήματα στην Καρθαγένη της Ισπανίας και αποτέλεσε σημείο αναφοράς σε κάθε συνάντησή μας με τους άλλους εκπαιδευτικούς, αλλά και μέσα στην τάξη με τους Ισπανούς μαθητές. Τραγουδήθηκε στις συναντήσεις μας με τους εταίρους στο σχολείο, στο πούλμαν κατά τη διάρκεια των μετακινήσεών μας, μέσα στο ορυχείο που επισκεφτήκαμε και τέλος, μέσα στο εστιατόριο κατά το αποχαιρετιστήριο γεύμα μας. Αποτέλεσε, έτσι, το απόλυτο "σάουντρακ" του ταξιδιού μας στην Καρθαγένη, αφήνοντας μας στο τέλος ένα αποτύπωμα χαρμολύπης, αλλά και μια γλυκιά ανάμνηση, που θα διαρκέσει για πάντα.
Yia su aptin Ellada …
Προσπαθήστε κι εσείς να το τραγουδήσετε μαζί μας και να στείλουμε παντού αυτό το μήνυμα: … to unite with LOVE, with YOU … γιατί ηΑΓΑΠΗ μάς δίνει δύναμη, η ΑΓΑΠΗ είναι αυτή που μας ενώνει!
Τραγούδι: “Hello Song”
Μετά την εκδήλωση ακολούθησε μπουφές που, με πολύ μεράκι, επιμελήθηκαν δάσκαλοι και ο Σύλλογος Γονέων του Σχολείου μας.
Τους ευχαριστούμε πολύ!
Λίγα λόγια για το πρόγραμμα
Το 10ο Δημοτικό Σχολείο Ελευσίνας συμμετέχει στο πρόγραμμα Erasmus+ “Let's Go Cultural” 2019 - 2021 μαζί με τέσσερα, ακόμα, σχολεία. Το Bahattin Ozyazici Ilkokulu της Τουρκίας, το Volksschule Wildbach της Αυστρίας, το Cep Antonio De Ulloa της Ισπανίας και το Whitehouse Common Primary School του Ηνωμένου Βασιλείου. Το πρόγραμμα σκοπεύει να εμπλέξει μαθητές ηλικίας 6-11 ετών από τις 5 χώρες που θα συνεργαστούν και να τους βοηθήσει να αναπτύξουν δεξιότητες και ικανότητες του 21ου αιώνα. Η καινοτομία του προγράμματός μας έγκειται στο γεγονός ότι με τη χρήση των ΤΠΕ και την εκμάθηση ξένων γλωσσών θα ενισχυθεί η ποιότητα της εκπαίδευσης, ενώ οι εκπαιδευτικοί, γνωρίζοντας τα εκπαιδευτικά συστήματα των άλλων χωρών, θα βελτιώσουν τις διδακτικές τους πρακτικές. Μέσα από τις δραστηριότητες που θα γίνουν οι μαθητές θα εμβαθύνουν στον δικό τους πολιτισμό και ταυτόχρονα, θα καταστούν ανοικτοί και δεκτικοί προς τους πολιτισμούς της ΕΕ ώστε να θεωρούν ότι είναι καθήκον τους να τους προστατεύουν, να τους διατηρούν και να διαδίδουν την πολιτιστική τους κληρονομιά στην ΕΕ. Η συνεργασία εκπαιδευτικών και μαθητών από τα διαφορετικά κράτη θα βοηθήσει στο να αναπτυχθούν σχέσεις φιλίας, αποδοχής και κατανόησης του άλλου, ώστε να καταρριφθούν τα όποια στερεότυπα υπάρχουν. Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί γνωρίζουν την ανάγκη που υπάρχει για αλλαγή των σχολικών προγραμμάτων, προκειμένου να υποστηριχθεί η ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών, με πυξίδα τα χαρακτηριστικά της ηλικίας τους και τα ιδιαίτερα ταλέντα τους.