Μικρό οδοιπορικό της 3ης διακρατικής συνάντησης στο Δημοτικό Σχολείο του Wildbach στο Deutschlandsberg της Αυστρίας
Αργά το βράδυ της Κυριακής 14/11/21 η Ελληνική αποστολή έφτασε στο ξενοδοχείο Polzl.
Το πρωί οι ομάδες ξεκίνησαν για την πρώτη ημέρα μας στο Σχολείο. Εκεί έγινε θερμή υποδοχή από την Διευθύντρια κ. Ilse Lieschnegg φορώντας παραδοσιακή ενδυμασία.
Στη συνέχεια, ακολούθησε μια πολύ όμορφη και συγκινητική τελετή υποδοχής που είχαν ετοιμάσει οι εκπαιδευτικοί του αυστριακού σχολείου. Στην τελετή υποδοχής ακούστηκε, για άλλη μια φορά, το "Hello" song που αποτελεί πλέον, το τραγούδι όλου του προγράμματος.
Μετά από ένα σύντομο διάλειμμα οι ομάδες εκπαιδευτικών γνώρισαν τους χώρους του σχολείου και αμέσως μετά οι μαθητές και οι μαθήτριες του αυστριακού σχολείου παρουσίασαν τα τοπικά φεστιβάλ. Οι Έλληνες εκπαιδευτικοί φιλοξενήθηκαν στην τάξη "Δελφίνια". H Ελληνική αποστολή, προκειμένου να ενθαρρύνει την επικοινωνία μεταξύ των μαθητών, έδωσε γράμματα και "μαργαρίτες" στους μαθητές της τάξης, τα οποία είχαν ετοιμάσει οι μαθητές των Γ’ και Δ’ τάξεων του Ελληνικού σχολείου με τις εκπαιδευτικούς των Αγγλικών κ. Φανή Ιωακειμίδη και Βόιτσιου Κωνσταντίνα. Οι Έλληνες εκπαιδευτικοί συνομίλησαν με τις υπεύθυνες εκπαιδευτικούς της τάξης για τους τρόπους διδασκαλίας σύμφωνα με το Jena plan και έμαθαν για τα τοπικά έθιμα (κάρτες, advent wreath) των Χριστουγέννων και έφτιαξαν κατασκευές μαζί με τους μαθητές της τάξης. Στην συνέχεια, όλοι οι εκπαιδευτικοί των χωρών περιηγήθηκαν στους άλλους χώρους του σχολείου όπου γνώρισαν και τα άλλα έθιμα και τους μύθους των ημερών και θαύμασαν τις εντυπωσιακές αλλά και τρομαχτικές μάσκες που χρησιμοποιούν για τα μυθικά πλάσματα που, σύμφωνα μα την λαϊκή παράδοση, εμφανίζονται την νύχτα του Raunachte κάτι ανάλογο με τους μύθους για τους καλικάντζαρους που αφηγούμαστε στην Ελλάδα.
Το πρωινό έκλεισε με μια εισήγηση για το εκπαιδευτικό σύστημα της Αυστρίας από την προϊσταμένη εκπαίδευσης Ms Mag. Maria Pichelbauer. Η παρουσίαση ήταν εξαιρετική και αποτέλεσε το έναυσμα ώστε οι εκπαιδευτικοί να συγκρίνουν και να αντιπαραβάλουν τα δικά τους εκπαιδευτικά συστήματα και να συζητήσουν γι’ αυτά.
Το μεσημέρι ακολούθησε εκπαιδευτική επίσκεψη στο κάστρο του Deutschlandsberg (Schloss Deutschlandsberg) που λειτουργεί ως μουσείο με εκθέματα που εκτείνονται από την αρχαία εποχή έως σήμερα. Όλοι οι εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν την κατατοπιστική και λεπτομερή ξενάγηση του αρχαιολόγου Fabian. Στην συνέχεια, όλες οι ομάδες των εκπαιδευτικών συμμετείχαν σε μια διασκεδαστική βόλτα γύρω από το Deutschlandsberg με το Traktor “Gaudi" και θαύμασαν τα αλπικά τοπία της περιοχής.
Η ημέρα ολοκληρώθηκε με δείπνο στο εστιατόριο Ursprung" με τοπικές παραδοσιακές γεύσεις.
Η δεύτερη ημέρα ξεκίνησε με την προγραμματισμένη συνάντηση των εκπαιδευτικών όλων των χωρών όπου συζητήθηκαν οι καλές εκπαιδευτικές πρακτικές. Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί της κάθε χώρας είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις καλές πρακτικές τους καθώς και όλες τις τροποποιημένες δράσεις που έκαναν για να διατηρήσουν την επικοινωνία των μαθητών και των εκπαιδευτικών καθώς και τα μέσα που χρησιμοποίησαν για να πετύχουν τους εκπαιδευτικούς στόχους του προγράμματος κατά την διάρκεια της καραντίνας και των διαδικτυακών μαθημάτων εξαιτίας της πανδημίας.
Στη συνάντηση το Ελληνικό σχολείο είχε την ευκαιρία να προτείνει στους εταίρους ένα αυστριακό τραγούδι, του οποίου ο κύριος Μουσικός, Δημήτρης Ανδρώνης, είχε προσαρμόσει τους στίχους, ώστε να μπορούν όλες οι χώρες να το χρησιμοποιήσουν ως καλή πρακτική μέσα στην τάξη. Πρόκειται για έναν παιδικό παραδοσιακό κανόνα (Es tönen die Lieder), άγνωστου συνθέτη, που χρονολογείται από τον 19ο αιώνα και μιλάει για τον ερχομό της Άνοιξης και κατ' επέκταση την "Άνοιξη" που φέρνει το Πρόγραμμά μας στα σχολεία μας. Οι εκπαιδευτικοί ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό και μετά από λίγα λεπτά το τραγούδησαν εξαιρετικά.
Στη συνέχεια, η Ελληνική αποστολή ξεκίνησε τις δράσεις της στην τάξη "Κουκουβάγιες". Οι εκπαιδευτικοί, προκειμένου να πετύχουν την επικοινωνία και την αλληλεπίδραση μεταξύ των μαθητών, έδωσαν στους μαθητές γράμματα που είχαν γράψει οι Έλληνες μαθητές των ΣΤ2 και Ε2 τάξεων με τις εκπαιδευτικούς των Αγγλικών Ιωακειμίδη Φανή και Βόιτσιου Κωνσταντίνα. Στην συνέχεια, ακολούθησαν δράσεις με θέμα τα Ελληνικά φεστιβάλ. Η εργασία είχε προετοιμαστεί κατά την διάρκεια των διαδικτυακών μαθημάτων από την η κ. Λένα Πραμαντιώτη και τους μαθητές του Ε2 (2020-2021) και οι εκπαιδευτικοί της ελληνικής αποστολής βοήθησαν στην διεξαγωγή της δραστηριότητας στην τάξη των Αυστριακών μαθητών. Η δράση ήταν βιωματική, προσαρμοσμένη στο μαθησιακό επίπεδο των μαθητών και περιλάμβανε προβολή βίντεο, φύλλο εργασίας και παιχνίδι μνήμης με κάρτες.
Μετά το διάλειμμα και το νόστιμο “Sacherwurfel”, το πρόγραμμα συνεχίστηκε με ένα σεμινάριο για τη σημασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και της διατήρησής της από την υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων της περιοχής Ms Sandra Kocuvan. Το σεμινάριο ήταν πολύ ενημερωτικό και έδωσε πολλές πληροφορίες σχετικά με την ιστορία και την αρχιτεκτονική της περιοχής. Οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να κάνουν ερωτήσεις και στο τέλος της συνάντησης η κυρία Kocuvan ενθάρρυνε όλους τους εμπλεκόμενους εκπαιδευτικούς των χωρών να επικοινωνήσουν μαζί της ώστε να αναπτύξουν και άλλες μελλοντικές συνεργασίες Erasmus+ και με άλλα σχολεία της περιοχής.
Η δεύτερη μέρα στο σχολείο ολοκληρώθηκε με ένα μικρό γεύμα που περιλάμβανε παραδοσιακή μανιταρόσουπα (Sterz) φτιαγμένη από τη μητέρα της δασκάλας του σχολείου Sylvia Kreuzer.
Στη συνέχεια, οι ομάδες αναχώρησαν για το Graz με το τρένο. Το Graz είναι μια ιστορική πόλη αναγνωρισμένη από την UNESCO για την πολιτιστική της κληρονομιά. Εκεί τους περίμενε μία ξεναγός, η κυρία Μαρία, η οποία έκανε ξενάγηση στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά το γνωστό ρολόι της πόλης με τους παράξενους δείκτες, τον δίσκο με τα ουράνια αντικείμενα που είναι αφιερωμένος στον πρώτο Αυστριακό αστροναύτη που επισκέφθηκε το Ρωσικό διαστημικό κέντρο. Τέλος, είχαν την δυνατότητα να δουν από ψηλά την πόλη και τα μέρη που περπάτησαν και να παρατηρήσουν το “Μπλε νησί” που χτίστηκε μέσα στο ποτάμι επειδή η πόλη του Graz υπήρξε πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το έτος 2003. Η περιήγηση ολοκληρώθηκε με δείπνο στο παραδοσιακό εστιατόριο Glöckelbräu.
Η τρίτη ημέρα στο σχολείο του Wildbach ξεκίνησε με την παρουσίαση από τα παιδιά των τοπικών φεστιβάλ. Στη συνέχεια, η ομάδα των Ελλήνων φιλοξενήθηκε στην τάξη των “Αλεπούδων”. Oι εκπαιδευτικοί έδωσαν στα παιδιά ζωγραφιές που είχαν ετοιμάσει οι Έλληνες μαθητές των τμημάτων Α1 και Α2 με τις εκπαιδευτικούς Αναστασία Σκόρδα και Κωνσταντίνα Κουλτούκη. Το θέμα των ζωγραφιών ήταν: “Τι παιχνίδι θα θέλατε να παίξετε και να κάνετε αν συναντούσατε τους μαθητές της Αυστρίας;”. Τα παιδιά της Αυστρίας χάρηκαν με τις ιδέες και την αγάπη των μικρών μαθητών της Ελλάδας. Κατόπιν, η κ. Λένα Πραμαντιώτη αφού παρουσίασε βίντεο με πληροφορίες για το μνημείο της Ακρόπολης και το Φεστιβάλ Αισχυλείων, έδειξε τεχνικές Γκράφιτι με τις λέξεις "Ακρόπολις" και "Αισχύλεια". Την δραστηριότητα αυτή είχε προετοιμάσει η κυρία Πραμαντιώτη με τους Έλληνες μαθητές της (ΣΤ2) προκειμένου να δημιουργήσει μια οπτική απεικόνιση των σταδίων και να διευκολύνει τους Αυστριακούς μαθητές. Η Ελληνική ομάδα βοήθησε την διεκπεραίωση της δραστηριότητας. Οι “Αλεπούδες” ανταποκρίθηκαν γρήγορα και αποτέλεσμα αυτού του εργαστηρίου ήταν ένας “τοίχος” από τα γκράφιτι των παιδιών, ο οποίος θα διακοσμήσει την τάξη!
Επίσης, όλες οι λέξεις των μνημείων και εορτών που επιλέχθηκαν από τις ομάδες θα χρησιμοποιηθούν για την δημιουργία ενός ψηφιακού πίνακα γκραφίτι, οποίος θα αναρτηθεί στις ιστοσελίδες τους προγράμματος αλλά και θα εκτυπωθεί για να κοσμήσει τις γωνιές Erasmus+ των σχολείων.
Κατόπιν, έγινε η καθιερωμένη σε κάθε ταξίδι τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στα παιδιά της χώρας υποδοχής (Αυστρίας) και του αγγλικού σχολείου. Την τηλεδιάσκεψη παρακολούθησαν διαδικτυακά και οι εκπαιδευτικοί του Τουρκικού σχολείου. Τα παιδιά του αυστριακού σχολείου συνομίλησαν με τα παιδιά στην Αγγλία, αντάλλαξαν πληροφορίες για τα τοπικά τους φεστιβάλ και έπαιξαν το παιχνίδι “Βρες ποιο φεστιβάλ είναι” βασιζόμενο στις πληροφορίες που αντάλλαξαν. Η επικοινωνία προκάλεσε το ενδιαφέρον των μαθητών και το παιχνίδι ήταν πολύ διασκεδαστικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι μαθητές και εκπαιδευτικοί συμμετείχαν ενεργά βρίσκοντας τις απαντήσεις των ερωτήσεων!!!Το μεσημέρι οι εκπαιδευτικοί όλων των χωρών επισκέφθηκαν το πανέμορφο Schloss Stainz που ιδρύθηκε το 1229. Το μουσείο έχει λαογραφικό ενδιαφέρον και περιλαμβάνει είδη κυνηγιού και γεωργίας και εμπλέκει τον επισκέπτη προσφέροντας αρκετά διαδραστικά σημεία. Οι ομάδες παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την ξενάγηση και είχαν χρόνο να εξερευνήσουν τις διαδραστικές γωνιές του μουσείου ώστε να κατανοήσουν καλύτερα τα εκθέματα.
Πριν το δείπνο στο εστιατόριο Örsl", οι εκπαιδευτικοί είχαν λίγο χρόνο να κάνουν μια βόλτα στο γραφικό Deutschlandsberg και να θαυμάσουν τους όμορφους δρόμους και την αρχιτεκτονική των κτιρίων.
Την τέταρτη ημέρα οι ομάδες βρέθηκαν στο παράρτημα του σχολείου του Wildbach, στο χωριό Trahütten. Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου είχαν ετοιμάσει μια μικρή γιορτή υποδοχής που περιλάμβανε κι ένα τραγούδι του οποίου η μελωδία είναι παρμένη από ένα “Lantern song” και οι στίχοι προσαρμόστηκαν ειδικά για να εκφράζουν το πρόγραμμα από την δασκάλα Sylvia Krauzer. Η κυρία Sylvia θα μοιραστεί τις πληροφορίες του τραγουδιού με όλους τους συνεργάτες ώστε να μπορέσουν να το τραγουδήσουν όλοι οι μαθητές των χωρών. Ο εκπαιδευτικός του σχολείου κύριος Hannes Tarmastin, είχε μεριμνήσει ώστε να υπάρχει ένα πιάνο κι έτσι, στο τέλος της γιορτής, ο κύριος Μουσικός, Δημήτρης Ανδρώνης, συνόδευσε τα παιδιά και τραγούδησαν το "Hello" song.
Η μέρα ξεκίνησε με συνάντηση των εκπαιδευτικών όπου συζητήθηκαν τα επόμενα στάδια και οι διακρατικές συναντήσεις καθώς και οι εργασίες που πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο των επόμενων συναντήσεων.
Μετά το διάλειμμα που, μεταξύ των άλλων (Strauben, Apfelstrudel) περιλάμβανε φρεσκοψημένα κάστανα (Kastanien) και παραδοσιακές δίπλες (Schilcher Sträuben), η ελληνική ομάδα φιλοξενήθηκε σε μία τάξη του σχολείου. Οι εκπαιδευτικοί έδωσαν στα παιδιά γράμματα που είχαν γράψει οι μαθητές των Ε τάξεων με την κυρία Φανή Ιωακειμίδη και δύο αφίσες με μηνύματα στα Αγγλικά και στα Γερμανικά τις οποίες είχαν ετοιμάσει οι μαθητές των ΣΤ1 και ΣΤ2 στο πλαίσιο του μαθήματος των γερμανικών με τον κύριο Μάνο. Κατόπιν, οι εκπαιδευτικοί παρουσίασαν στα παιδιά δύο ελληνικά παραδοσιακά παιχνίδια που είχαν επιμεληθεί η κ. Βόιτσιου Κωνσταντίνα , η κυρία Σταυρούλα Ηλιοπούλου και η κυρία Αγάθου Ζωή. Παιδιά και εκπαιδευτικοί έμαθαν πληροφορίες για το “Μαντηλάκι” και την “Μικρή Ελένη”, έγιναν μία ομάδα, έπαιξαν, διασκέδασαν και είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν στην πράξη τα ελληνικά παραδοσιακά ομαδικά παιχνίδια αντιπαραβάλλοντάς τα με τα αντίστοιχα δικά τους. Ήταν πραγματικά μια δραστηριότητα ξεχωριστή. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια της δραστηριότητας ήρθαν και άλλα τμήματα για να πάρουν μέρος στο παιχνίδι, έτσι, η διάχυση των παιχνιδιών υπήρξε ακόμη μεγαλύτερη!
Στο διάλειμμα, μαθητές και εκπαιδευτικοί πήγαν περίπατο στην περιοχή για να θαυμάσουν τα όμορφα τοπία με τους λόφους και τα λιβάδια αλλά και να δουν από κοντά λάμμα (“alpacas”) τα οποία είναι πολύ συχνά στην κτηνοτροφία της περιοχής και το μαλλί τους χρησιμοποιείται για την παραγωγή ρούχων. Κατά την επιστροφή, οι μαθητές του Trahutten συμμετείχαν σε τηλεδιάσκεψη με τα παιδιά του ισπανικού σχολείου. Το θέμα ήταν τα φεστιβάλ των χωρών τους. Οι μαθητές αφού συνομίλησαν, δίνοντας πληροφορίες για τον εαυτό τους, έδωσαν πληροφορίες για τις γιορτές των χωρών τους και έπαιξαν το παιχνίδι: “Βρες ποιο φεστιβάλ είναι”. Μαθητές και εκπαιδευτικοί έδειξαν πολύ ενδιαφέρον για τις εργασίες που είχαν ετοιμάσει τα σχολεία. Επίσης, οι μαθητές της Αυστρίας παρουσίασαν στους μαθητές της Ισπανίας το τραγούδι της κυρίας Sylvia Krauzen για το Erasmus+ ενώ οι Ισπανοί μαθητές αποχαιρέτησαν τους φίλους τους χορεύοντας "Macarena”.
Το μεσημεριανό γεύμα πραγματοποιήθηκε στο πολιτιστικό κέντρο της περιοχής (πρώην Δημαρχείο), όπου οι ομάδες των εκπαιδευτικών είχαν την ευκαιρία να ακούσουν και παραδοσιακά αυστριακά τραγούδια από τετράφωνο χορωδιακό σύνολο, μέλος του οποίου ήταν και η μητέρα του εκπαιδευτικού Hannes Tarmastin.
Μετά το γεύμα ακολούθησε ένας περίπατος, μιας ώρας περίπου, μέσα στο πανέμορφο δάσος του χωριού που οδήγησε σε ένα καταφύγιο σε ύψος 1200 μέτρων. Το τοπίο ήταν μαγευτικό με τα φθινοπωρινά χρώματα να εναλλάσσονται σαν σε πίνακα ζωγραφικής.
Στη συνέχεια, οι ομάδες εκπαιδευτικών κατέβηκαν οδικώς στην πόλη του Deutschlandsberg και επισκέφθηκαν το χριστουγεννιάτικο παζάρι.
Η ημέρα τελείωσε με το καθιερωμένο δείπνο στο εστιατόριο "Theresas".
Η πέμπτη και τελευταία ημέρα ξεκίνησε με παρουσίαση από τα παιδιά της Αυστρίας παραδοσιακών ομαδικών παιχνιδιών. Τα παιχνίδια που παρουσίασαν οι Αυστριακοί μαθητές ήταν “Ο Βασιλιάς και η Βασίλισσα” και “Ο κλέφτης και ο Αστυνόμος” και στην συνέχεια, μαθητές και εκπαιδευτικοί όλων των χωρών, είχαν την ευκαιρία να παίξουν μαζί. Ήταν πολύ διασκεδαστικό!
Ακολούθησε μια συγκινητική γιορτή λήξης του προγράμματος και αποχαιρετισμού η οποία, μεταξύ άλλων, περιλάμβανε και ένα βίντεο με στιγμιότυπα των δράσεων στο σχολείο. Οι μαθητές με την βοήθεια των εκπαιδευτικών τους Ms Manuela Girgerl και Ms Janine Wippel τραγούδησαν πολλά κομμάτια, μεταξύ των οποίων ήταν και τα¨: “Cover me in sunshine" και το “Hello” song. Τα παιδιά, στο τέλος της εκδήλωσης και μέσα σε κλίμα συγκίνησης, έδωσαν σε όλους τους εκπαιδευτικούς ευχαριστήριες κάρτες ως ανάμνηση της επίσκεψης τους στο σχολείο τους.
Μετά από το καθιερωμένο διάλειμμα, η Ελληνική αποστολή φιλοξενήθηκε στην τάξη "Τίγρεις" και παρουσιάσαμε το τραγούδι "Θαλασσάκι". Ο κύριος Μουσικός, Δημήτρης Ανδρώνης, αφού στην αρχή παρουσίασε λίγα στοιχεία για τον ελληνικό ρυθμό 7/8, στην συνέχεια τραγούδησε το τραγούδι με τα παιδιά ενώ, την ίδια στιγμή, η κ. Κωνσταντίνα Βόιτσιου, η κ. Λένα Πραμαντιώτη και η κ. Σταυρούλα Ηλιοπούλου έδειχναν τα βήματα του χορού καλώντας τα παιδιά και την εκπαιδευτικό της τάξης να συμμετέχουν στον χορό. Τα παιδιά, έτσι, είχαν την ευκαιρία να μάθουν για την ιστορία του τραγουδιού και να βιώσουν στην πράξη την ομορφιά της Ελληνικής παραδοσιακής μουσικής και του ξεχωριστού ρυθμού της. Υπήρξε μια πολύ αποτελεσματική δραστηριότητα και οι μαθητές έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και συμμετοχή.
Στη συνάντηση όλων των εκπαιδευτικών που ακολούθησε οι εκπαιδευτικοί μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους και αξιολόγησαν τις δραστηριότητες της συνάντησης καθώς και τον γενικό συντονισμό του προγράμματος. Τα σχόλια όλων των εκπαιδευτικών ήταν θετικά και ενθαρρυντικά,. Τις συναντήσεις των εκπαιδευτικών συντόνιζε η υπεύθυνη του προγράμματος κ. Κωνσταντίνα Βόιτσιου, η οποία έδωσε οδηγίες και διευκρινίσεις για το χρονοδιάγραμμα των επόμενων δραστηριοτήτων καθώς και για τον τρόπο διάχυσης των αποτελεσμάτων της συνάντησης.
Η επίσκεψη μας στο Wildbach της Αυστρίας ολοκληρώθηκε στο εστιατόριο του κάστρου του Deutschlandsberg μέσα σε κλίμα ικανοποίησης και ενθουσιασμού.
Ευχαριστούμε και συγχαίρουμε τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς Mr Hannes Tarmastin και Katrin Lapel καθώς και όλους τους εκπαιδευτικούς του Αυστριακού σχολείου!
Danke Austrians! Well Done!
See you in Greece …
Στον παρακάτω σύνδεσμο δείτε τις δραστηριότητες όλων των εκπαιδευτικών απ΄το blog του προγράμματος.
Transnational Meeting in Austria
Κατά την επιστροφή μας στο σχολείο μας περίμενε μια μικρή έκπληξη από την Ευαγγελία Λιάγκουρη και την Άννα Καμμένου από το Β1.
Ευχαριστούμε πολύ κορίτσια ...
Δείτε παρακάτω το οδοιπορικό μας με φωτογραφίες ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου