Κυριακή 15 Μαΐου 2022

Μικρό οδοιπορικό της 4ης διακρατικής συνάντησης στο Δημοτικό Σχολείο της Κωνσταντινούπολης της Τουρκίας - 27/03/2022

Την Κυριακή 27/3/22 η Ελληνική αποστολή έφτασε στο ξενοδοχείο Βeyoglu Οgretmenevi (Το Σπίτι του Δασκάλου), την ιστορική περιοχή Πέραν της Κωνσταντινούπολης.
 

Το πρωί της Δευτέρας οι ομάδες ξεκίνησαν για την πρώτη ημέρα μας στο Σχολείο. Εκεί έγινε θερμή υποδοχή από τον διευθυντή κ. Yacup Koc και όλους τους εκπαιδευτικούς και μαθητές του δημοτικού σχολείου αλλά και του συστεγαζόμενου νηπιαγωγείου. 

 Οι μαθητές του σχολείου, φορώντες παραδοσιακές ενδυμασίες, χόρεψαν Τουρκικούς χορούς στην αυλή του σχολείου. 


Στη συνέχεια, οι αποστολές φιλοξενήθηκαν στους χώρους του νηπιαγωγείου όπου οι μικροί μαθητές τους υποδέχθηκαν με όμορφα χειροποίητα λουλούδια και αγκαλιές. Μαθητές και εκπαιδευτικοί έφτιαξαν ένα δάσος με τις παλάμες τους στέλνοντας μηνύματα προστασίας του περιβάλλοντος αλλά και καλής συνεργασίας. 


Ακολούθησε ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του σχολείου και μπουφές με παραδοσιακές γεύσεις τον οποίο είχαν επιμεληθεί οι εκπαιδευτικοί του σχολείου αλλά και οι γονείς των μαθητών.
Αργότερα οι αποστολές επισκέφθηκαν το εργαστήρι μπακλαβά Antep Tatli και είχαν την ευκαιρία να φτιάξουν το δικό τους χειροποίητο μπακλαβά και να δοκιμάσουν Börek και Baklava!

Ακολούθησε συνάντηση με την Προϊσταμένη Εκπαίδευσης κυρία Ayfer Uzun και τον Διευθυντή Εκπαίδευσης της περιφέρειας Ramazan Ercan όπου οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για θέματα εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος. 


Κατόπιν, ο δήμαρχος του Beykoz, κύριος Murat Aydin, υποδέχθηκε τις αποστολές στο Δημαρχείο και μίλησαν για το Beykoz και την παραγωγή γυαλιού καθώς και για τα πρόσωπα που διετέλεσαν δήμαρχοι στην επαρχεία του Beykoz. Ο δήμαρχος χάρισε στους εκπαιδευτικούς ένα αναμνηστικό φτιαγμένο από γυαλί του Beykoz καθώς και έναν ταξιδιωτικό οδηγό για περιήγηση στην περιοχή. Οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν έναν διάσημο παραγωγό ταινιών, τον κύριο Turker Inanoglu, ο οποίος ήταν παρών στην συνάντηση. 


Ακολούθησε επίσκεψη στο κάστρο Yoros Castle όπου οι εκπαιδευτικοί θαύμασαν το σημείο όπου ο Βόσπορος ενώνεται με τη Μαύρη Θάλασσα και έβγαλαν πολλές φωτογραφίες. Η ημέρα έκλεισε με παραδοσιακές γεύσεις και μουσική στο εστιατόριο Kuş Evi.

 
Την Τρίτη οι εκπαιδευτικοί των αποστολών παρουσίασαν τις καλές πρακτικές τους και ο κύριος Θάνος Ανδρέας έδωσε τα γράμματα που έγραψαν οι μαθητές του Β1 για τα παιδιά των χωρών - συνεργατών. 

 
Στην συνέχεια, οι αποστολές επισκέφθηκαν τις τάξεις για να κάνουν δραστηριότητες με τα παιδιά του σχολείου. Η Ελληνική αποστολή μίλησε για τα έθιμα της άνοιξης. Η παρουσίαση ξεκίνησε με μία προβολή σχετικά με το έθιμο του Μάρτη κατά την οποία μαθητές και εκπαιδευτικοί φόρεσαν «Μαρτάκια».

Το έθιμο του χαρταετού επιμελήθηκε η εκπαιδευτικός Νένα Ιακώβου. Σύμφωνα με αυτό, οι μαθητές έμαθαν για την παράδοση και έγραψαν μηνύματα επάνω στους χαρταετούς τα οποία ταξίδεψαν μέχρι την Ελλάδα. 

 
Ακολούθησαν τα χελιδόνια που επιμελήθηκε η κυρία Ζωή Αγάθου με τους Έλληνες μαθητές, τα οποία μετέφεραν μηνύματα αγάπης στα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς της Τουρκίας. Επιπλέον, τα χελιδονάκια συνοδεύτηκαν από τα κάλαντα της χελιδόνας τα οποία είχε ετοιμάσει ο μουσικός κύριος Ανδρώνης Δημήτρης με τους μαθητές του Γ2. 

 


Οι μαθητές έμαθαν για τα στεφανάκια της άνοιξης και έφτιαξαν στεφανάκια από όμορφα λουλούδια. Τα έθιμα της άνοιξης ολοκληρώθηκαν με έναν χορό. 

 
Ακολούθησε τηλεσυνάντηση ανάμεσα στους μαθητές της Τουρκίας και το Στ2 της Ελλάδας. Οι μαθητές του Στ2 παρουσίασαν τις εργασίες που ετοίμασαν στο μάθημα των Αγγλικών με την κυρία Κωνσταντίνα Βόιτσιου και έπαιξαν ένα παιχνίδι Ελληνικών συνταγών. Οι Τούρκοι μαθητές τούς έδειξαν πώς παίζεται το παιχνίδι "μέρα/ gunuz- νύχτα/gece" και έπαιξαν μαζί. Η συνάντηση ήταν πολύ διασκεδαστική.


 


 

 

 

 

 

 

 

 

Στην συνέχεια, οι εκπαιδευτικοί δοκίμασαν Simit (σαν το κουλούρι Θεσσαλονίκης), Açma, Poğaça και ακολούθησε επίσκεψη στην Αγία Σοφία, Ortaköy και στο Dolmabahçe Palace.


Την Τετάρτη οι αποστολές έμαθαν για το Τουρκικό εκπαιδευτικό σύστημα από την κυρία Saime Hoca και δοκίμασαν Lezzattli, Çiğ köfte, içli köfte ayran. Στην συνέχεια, οι αποστολές επισκέφθηκαν τις τάξεις για το εργαστήριο μαγειρικής και μοίρασαν στα παιδιά τα δώρα που είχε ετοιμάσει το Α1 με την δασκάλα τους κυρία Σκόρδα Αναστασία. Αρχικά, οι μαθητές είδαν κάποια παραδοσιακά ελληνικά φαγητά σε παρουσίαση, έπαιξαν μια σκυταλοδρομία υλικών που επιμελήθηκε η κυρία Κωνσταντίνα Βόιτσιου. Κατόπιν, Έλληνες και Τούρκοι εκπαιδευτικοί και μαθητές μαγείρεψαν παρέα και δοκίμασαν ελληνική σαλάτα και κρητικά ντάκος. Ήταν μια όμορφη γαστρονομική εμπειρία συνοδευόμενη από ελληνική μουσική. 

Στο τέλος της συνάντησης, η Ελληνική αποστολή χάρισε στα παιδιά ένα στεφάνι με ζαχαρωτά που είχαν ετοιμάσει οι Έλληνες μαθητές με την κυρία Ζωή Αγάθου. 

 
Ακολούθησε βιντεοσυνάντηση ανάμεσα στους Τούρκους και τους Αυστριακούς μαθητές. Η συνάντηση αφορούσε τις αγαπημένες γεύσεις των παιδιών και τελείωσε με ένα διασκεδαστικό παιχνίδι με τα υλικά του Apfelstrudel που ετοίμασαν οι Αυστριακοί. 


Τέλος, οι Έλληνες εκπαιδευτικοί μοίρασαν στους συνεργάτες τους το πουγκάκι της καλής συνεργασίας που είχε ετοιμάσει η κυρία Ζωή Αγάθου με τους Έλληνες μαθητές. Το πουγκάκι περιείχε μία συνταγή αγάπης και συνεργασίας και ελληνικές γεύσεις όπως μαστίχα Χίου, κρόκο Κοζάνης, ελαιόλαδο, φυστίκι Αιγίνης.


Οι απογευματινές δραστηριότητες είχαν επίσκεψη στο Topkapi Palace, στο Μπλε τζαμί, στο Kapalicarsi (Μεγάλο Παζάρι) και στο Misir Carsisi (αγορά μπαχαρικών).



Η Πέμπτη ξεκίνησε με συζήτηση και παρουσίαση για την σημασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από την εκπαιδευτικό Saime Hoca. Ακολούθησαν δράσεις των αποστολών με τους Τούρκους μαθητές σχετιζόμενες με παιχνίδια των χωρών τους. 


Οι Έλληνες εκπαιδευτικοί παρουσίασαν αρχαιοελληνικά παιχνίδια που παίζονται ακόμη και στις μέρες μας όπως η Απόρραξις (παιχνίδια με την μπάλα), η Οστρακίνδα (Μέρα/Νύχτα), Ακινητίνδα (Αγαλματάκια), ο Ασκολασμός (Κουτσό). Την παρουσίαση των παιχνιδιών επιμελήθηκε η κυρία Αγάθου Ζωή. Οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες και διασκέδασαν αφάνταστα. 

 

Πήραν ως δώρο μια χάρτινη κατασκευή ενός αρχαιοελληνικού αγγείου το οποίο έδιναν στους νικητές των Ολυμπιακών αγώνων και περιείχε λάδι και μια παράσταση από το άθλημα στο οποίο είχαν στεφθεί νικητές. Τα δωράκια ετοιμάστηκαν από τους Έλληνες μαθητές του ΣΤ2 και την δασκάλα τους, κυρία Πραμαντιώτη Λένα. Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί στέφθηκαν νικητές με τον αρχαιοελληνικό ολυμπιακό «Κότινο» που είχε ετοιμάσει η κυρία Αγάθου Ζωή με τους Έλληνες μαθητές γιατί πάντα η καλή συνεργασία κερδίζει! Ήταν μια πολύ διασκεδαστική εμπειρία για όλους!
 

Τέλος, οι Τούρκοι μαθητές παρουσίασαν ένα παιχνίδι που παίζουν στην αυλή: Yakar Top παρόμοιο με τα «Μήλα». Αφού έπαιξαν τα παιδιά μόνα τους, μετά έπαιξαν και οι εκπαιδευτικοί των αποστολών μαζί τους και διασκέδασαν πολύ!


Το μεσημεριανό γεύμα περιλάβανε τοπικές γεύσεις όπως Mantı, trileçe στον χώρο του σχολείου. Οι απογευματινές δραστηριότητες περιείχαν επίσκεψη στο πάρκο Otağtepe Fatih Korusu και κρουαζιέρα στον Βόσπορο.

 
Την Παρασκευή οι αποστολές συνάντησαν τους Τούρκους μαθητές στην τελευταία δράση που ετοίμασαν. Οι Έλληνες εκπαιδευτικοί παρουσίασαν δραστηριότητες που σχετίζονται με την σημασία της ελιάς και του ελαιόλαδου στην Ελλάδα καθώς και την παρουσία της μέσα στην ζωή των ανθρώπων διαχρονικά. Τη δραστηριότητα επιμελήθηκε ο κύριος Ανδρέας Θάνος με το Β2. Αρχικά, έδειξε κάποιες πληροφορίες και μύθους για την ελιά και το λάδι και στην συνέχεια, μοίρασε στα παιδιά ένα βιβλιαράκι δραστηριοτήτων. Ακολούθησε ένα παιχνίδι για το μάζεμα της ελιάς και το λάδι που προετοίμασε η κυρία Νένα Ιακώβου καθώς κι ένα παιχνίδι κινήσεων που ετοίμασε η κυρία Αγάθου Ζωή. Η δράση έκλεισε όμορφα και οι μαθητές χάρηκαν πολύ! 


Ακολούθησε η δεύτερη συνάντηση εκπαιδευτικών όπου συζητήθηκε η ατζέντα για τη συνάντηση στην Ελλάδα και έγινε αξιολόγηση της 4ης διακρατικής συνάντησης στην Τουρκία. Οι Τούρκοι μαθητές αποχαιρέτησαν τις αποστολές με χορούς και τραγούδια στην αυλή. ¨Ήταν όλα πολύ όμορφα και φιλόξενα.

 
Οι απογευματινές δραστηριότητες περιλάμβαναν φαγητό με παραδοσιακές γεύσεις: Döner, ayran, tatlı και επίσκεψη στον Πύργο του Γαλατά και στην οδό İstiklal. Το αποχαιρετιστήριο γεύμα έγινε στο εστιατόριο Eleos στην περιοχή Beyoğlu. 

Ευχαριστούμε πολύ τους οικοδεσπότες αλλά και όλους τους συνεργάτες που βοήθησαν ώστε αυτή η συνάντηση να είναι τόσο πετυχημένη!


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου